politicon.eu

názory a komentáře

Česko

Pohled mladých lidí na tradiční politické strany

V dnešním článku se pokusím popsat to, jak mladý člověk vnímá pozitiva a negativa současných tradičních politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, proč je odhodlaný jej podporovat a naopak proč mají někteří mladí lidé raději extrémní, či populistické strany.


Nejstarší politickou stranou působící v českém parlamentu je Česká strana sociálně demokratická, která vznikla v roce 1878. Její elektorát se skládá především z řad lidí, kteří jsou zaměstnání a kteří mají příjem do třiceti tisíc korun. Nevylučuji však, že ve straně působí i spoustu lidí tzv. idealistů, kteří zastávají sociálně-demokratické hodnoty. Mladých lidí, kterým právě na těchto hodnotách velmi záleží, není málo. Ti, kteří se cítí být více nalevo, než napravo, většinou zvolí ČSSD. Dostatek lidí však také jako svou oblíbenou stranu zvolí Stranu zelených, zřejmě z důvodu vlastního přesvědčení o důležitosti zelené politiky, nebo také proto, že jejich program se o mladých lidí zmiňuje vážně a je v něm vidět určitá snaha přilákat právě mladé voliče. Je tu však i část společnosti, a neberme to jako nějakou pomluvu, které je jedno komu ten hlas ve volbách hodí – viz příklad letošních parlamentních voleb, a jde jim hlavně o to, kdo jim zaručí jakékoliv ulehčení života a poklidný svobodný život.

Další tradiční stranou, která vznikla počátkem roku 1919 je Křesťanská a demokratická unie – Československá strana lidová. Zde se mladí rekrutují především z křesťansky založených rodin, ale mohou se najít i nekřesťané, kteří jsou mnohdy jen zapálení do křesťansko-demokratických ideálů a tradičních hodnot, o kterých si myslí, že je důležité je neustále připomínat a prosazovat. Mladí lidé, kteří se rozhodnou volit KDU-ČSL, se většinou rozhodnou z následujících důvodu: z vlastního přesvědčení o jejich důležitosti v parlamentním systému České republiky, nebo z důvodu přesvědčení o kvalitním programu, anebo z důvodu doporučení, příklad situace: rodiče volí lidovce, tak proto je volím také.

Třetí nejstarší tradiční politickou stranu na území České republiky je Komunistická strana Čech a Moravy, z minulosti známa pod názvem Komunistická strana Československa. Mladí lidé se pro extrémně levicovou komunistickou ideologii pravděpodobně rozhodují z důvodu svého fanatického přesvědčení o fungování socialismu. Dalším důvodem může být ovlivnění svých myšlenek rodinnými příslušníky. Možností však také může být původ z jaké rodiny člověk pochází, většinou jsou to ty, které jsou sociálně vyloučené a s téměř nulovým majetkem. Jakkoliv sečtělý mladý člověk znající českou historii, alespoň posledního století, nemůže podporovat komunistickou ideologii minimálně z důvodů, o kterých je známo, že minulý režim přinášel. Mám na mysli utrpení pro spoustu lidí, politické procesy, nesvobodu a mnoho dalších. Zde je vidět, jak moc důležité je vzdělávání.


Další tradiční politickou stranou, která ale vznikla až o mnoho desetiletí později, konkrétně po sametové revoluci v roce 1991, je ODS. V současné době jediná pravicová euroskeptická strana a jediná, která dokázala v letošních volbách, na rozdíl od ostatních tradičních stran, posílit – přesněji o 3,6%. Mladí lidé volící ODS vychází z přesvědčení o nefunkčnosti Evropské unie jako celku, nicméně nejsou pro radikální vystoupení. Mladí voliči podporující Občanskou demokratickou stranu se rekrutují z řad podnikatelských (živnostenských) rodin.

Další, již zcela etablovanou stranou je TOP 09. Tato strana vznikla v roce 2009, když jí založil Miroslav Kalousek, za podpory Karla Schwarzenberga. Zájem o tuto stranu mezi mladými lidmi je enormní. Strana se jako jediná jasně a zcela otevřeně hlásí k co největší evropské integraci. Mladí lidé, narození až po vzniku České republiky již na vlastní oči pociťují pozitiva spojená s našim členstvím v Evropské unii. Pozitivní názory na Evropskou unii jsou také způsobené tím, že se informovanost mladých lidí ohledně evropské integrace, oproti minulému století, změnila. Lidé jsou již od útlého věku seznamovaní s výhodami, které evropská integrace přináší a také proč je důležité udržovat dobré vztahy se všemi státy, které jsou historicky úzce spjati s naší zemí. TOP 09 mladým lidem nabízí i zajímavý program, a je zřetelný její pokus integrovat tuto část populace do svého elektorátu. Ovšem toto jim v současnosti maří Piráti, kteří jsou nyní na vrcholu svých sil, anebo ne?



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..