politicon.eu

názory a komentáře

Evropa Zahraničí

Slovensko čtvrtstoletí po rozdělení federace

26. srpna 1992 se v brněnské vile Tugendhat shodli premiéři české a slovenské republiky, Václav Klaus a Vladimír Mečiar, na zániku jejich společného federální státu. Osud společného státu Čechů a Slováků se potom dovršil na Silvestra téhož roku, kdy po čtyřiasedmdesáti letech přestal existovat. Politici v Praze i Bratislavě se dnes shodnou na tom, že vzájemné vztahy obou zemí jsou nejlepší v historii.

Co konkrétního ale rozdělení Slovensku přineslo a co mu naopak vzalo?

Rovina politická

V politické rovině měl pro Slováky zánik federace samozřejmě zásadní význam. Vznik národního slovenského státu byl pro mnohé Slováky v jistém smyslu završením dějinného vývoje a vyvrcholením snah, které v minulosti česká společnost ne vždy správně chápala a doceňovala. Prostřednictvím národního státu získali Slováci své místo v mezinárodním společenství, Slovensko se stalo členským státem Severoatlantické aliance i Evropské unie a – na rozdíl od České republiky – i Eurozóny. V politické rovině lze mezi negativa počítat umenšení mezinárodně politického vlivu, který Slovensko mělo prostřednictvím většího Československa. Stejně tak lze zmínit i pokles významu a vlivu slovenské kultury v Čechách.

Rovina ekonomická

Z ekonomického pohledu lze pro Slovensko hodnotit rozpad federace kladně. Růst HDP byl v případě Slovenska znatelně vyšší než v případě ČR, což je sice zčásti dáno nižší úrovní slovenské ekonomiky v okamžiku rozdělení, částečně ale také využitím výhod menší, dynamické ekonomiky. Lepších výsledků dosahuje Slovensko i v oblasti vývoje inflačních ukazatelů. Problémem pro Slovensko představuje nezaměstnanost, která je na rozdíl od České republiky dlouhodobě vyšší než průměrná nezaměstnanost v rámci EU. Menší slovenská ekonomika je také více zranitelná a např. investice velkých koncernů pro ni mají poměrně velký význam, což může za jistých okolností představovat potenciální riziko.

Celkově lze říci, že Slovensko překonalo problémy spojené s rozdělením a v současné době nastoupilo v politické i ekonomické rovině směr, který lze v mnoha ohledech považovat z dlouhodobého hlediska za lepší, než jak je tomu v případě České republiky.

Martin Straka



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..