politicon.eu

názory a komentáře

Česko Z

Pekarová Adamová nebo Czernin?

Ačkoliv většině lidí může volba uvnitř TOP 09 připadat nezajímavá, může jít o poměrně důležitý bod skládačky naší politické scény, jak pro současnost tak i pro budoucnost. O post předsedy se totiž ucházejí dva lidé, reprezentující rozdílné ideje a křídla strany. Volební sjezd TOP 09 kde se bude volit nové vedení se uskuteční 23. a 24. Listopadu.


Jako první se o post předsedy přihlásil 57letý Tomáš Czernin, konzervativní politik ze šlechtického rodu, který chce TOP 09 vrátit ke konzervativním kořenům, díky kterým byla tak silná v minulých volebních obdobích. Tomáš Czernin měl okamžitě zajištěnou podporu od Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, objevily se i spekulace, že Czernin je jakousi Kalouskovou loutkou, to samozřejmě Czernin odmítá. Politická kariéra T. Czernina začala v roce 1998 kdy se jako nestraník za KDU-ČSL stal zastupitelem a poté i místostarostou obce Dymokury v roce 2002 a 2006 opět kandidoval ale do zastupitelstva se vrátil až v roce 2014 za TOP 09 a opět se stal místostarostou. Do TOP 09 vstoupil hned v roce 2009. V roce 2010 kandidoval do senátu, ale neúspěšně. V roce 2016 to zkusil znovu tentokrát se senátorem stává. V roce 2017 se stal místopředsedou TOP 09. Jako předseda by se chtěl zaměřit hlavně na venkov a s tím spojené získávání venkovského voliče, aby TOP 09 nebyla viděna jako strana tzv. Pražské kavárny. Zmiňoval také přístup k životnímu prostředí jako konzervativní hodnotě, o kterou je třeba pečovat a chránit ji. Chce se také zaměřit na „šikanu drobných podnikatelů na venkově“ jako je EET a podobně. Nebránil by se spolupráci středopravicových stran, názorově bližší než hnutí STAN je mu KDU-ČSL, nicméně spolupráci se STAN považuje za klíčovou a je fandou spojování.


Druhá uchazečka o post předsedkyně je Markéta Pekarová Adamová. Její politický život začíná v roce 2009 kdy vstupuje do nově vzniklé TOP 09. Po volbách v roce 2010 se stala zastupitelkou městské části Praha 8 poté se stala radní pro sociální oblast a protidrogovou prevenci. V roce 2014 post zastupitelky obhájila, ale nebyla nadále radní. Od roku 2013 je členkou předsednictva TOP 09 Praha a od téhož roku až po současnost je poslankyní. V roce 2015 se stala místopředsedkyní TOP 09 a v roce 2017 se stala rovnou první místopředsedkyní a tudíž tak dvojkou po boku Jiřího Pospíšila. Jako předsedkyně by pokračovala v nastaveném kurzu liberálnější strany, která se o voliče přetahuje s Piráty více než s pravicovými stranami. Czerninův plán na zaměření se na venkovského konzervativního voliče nazvala mrháním sil, je tedy zřejmé, že usiluje hlavně o liberály z velkých měst, hlavně z Prahy. Spolupráci s hnutím STAN považuje za přirozenou, ale ráda by spolupráci s celým tzv. demokratickým blokem (TOP09, KDU-ČSL, STAN, ODS), vyzývá k tomu aby opoziční strany hledali kandidáta na příštího prezidenta společně. Její priority jsou ochrana životního prostředí, přijetí eura a postavení „hráze proti populistickým a oligarchickým hnutím“, vzdělávání a podpora živnostníků.

Jestli zvítězí energická Markéta Pekarová Adamová, jako zástupkyně liberálního křídla společně s Jiřím Pospíšilem a nebo rozvážný Tomáš Czernin, jako zástupce konzervativního křídla společně s Miroslavem Kalouskem, na to si budeme muset počkat. Nový předseda by neměl mít žádný negativní vliv na spolupráci středopravicových stran, protože ačkoliv jsou oba kandidáti ideově rozdílní, názor na spolupráci mají podobný. Strana pohybující se kolem 5% nemůže mít velké vnitřní spory a tak nejspíše zvolení ani jednoho z kandidátů nebude znamenat uvnitř strany velké emoce či rozkol. Nicméně bude zajímavé sledovat zda jsou delegáti a s nimi celá TOP 09 spíše konzervativní či liberální. Sjezd bude pro celou TOP 09 důležitý aby si uvědomila čím je, co jsou její hodnoty a pilíře. Jde také o souboj „starých otců zakladatelů“ TOP 09 a nových „mladých liberálů“.

Každopádně je pozitivní, že tito dva kandidáti si za sebou netáhnou kříž křivd minulosti, ani jeden nebyl nikdy členem jiné strany. Jestliže Miroslav Kalousek byl jedním z hlavních důvodů dřívějšího rozpadu koalice TOP 09 a hnutí STAN a také neschopnosti spolupráce KDU-ČSL a TOP 09 (bývalí předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek založil TOP 09, kvůli čemuž se KDU-ČSL nedostala do sněmovny). Pokud jeden z důvodů složitostí spolupráce mezi TOP 09 a ODS byl bývalý místopředseda ODS a současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, nyní všechny tyto osobní animozity padají a osobnost předsedy nebude překážkou ve spolupráci středopravicových stran.

Kdo bude příštím předsedou si netroufám odhadovat. Už 24. listopadu se to dovíme.


Ještě jste si neobjednali náš měsíční výběr článků?
Tak to udělejte…


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..