politicon.eu

názory a komentáře

Česko Z

Stav v ČSSD a kdo ji povede?

Nedávno oznámil ministr zahraničí a místopředseda České strany sociálně demokratické Tomáš Petříček kandidaturu na post nejvyšší, co se týče stranické hierarchie, tedy post předsedy ČSSD. Ve funkci by rád nahradil současného předsedu této vládní strany, tedy 1. vicepremiéra Jana Hamáčka. Proto se nabízí otázka, v jaké stavu je ČSSD a kdo ji povede do voleb jako volební lídr?

Historie sociální demokracie

Jak je veřejně známo, ČSSD je nejstarší česká politická strana a existovala již v době Rakousko-Uherského mocnářství. Jistá česká stranická buňka uvnitř rakouské Sociální demokracie vznikla již v roce 1878. Čistá a plnohodnotná sociální demokratická strana vznikla až o pár let později, konkrétně v roce 1893. Za 1. republiky byla strana poměrně úspěšnou, několikrát sestavovala vládu nebo se na ní podílela. Po válce však byla sociální demokracie díky nastolenému komunismu rozcupována a její nejvýraznější členové se ocitli na popravišti. 

Po revoluci se stal vůdčí osobností ČSSD současný prezident a její tehdejší předseda Miloš Zeman. V roce 1998 vyhrála strana pod Zemanovým vedením volby a sestavila menšinovou vládu tzv. Opoziční smlouvy, na které se její předseda dohodl s jeho největším politickým nepřítelem Václavem Klausem, tehdejším předsedou ODS. Tato doba se stala pověstná, díky podsvětí, které bylo napojeno přímo na Strakovu akademii, díky Zemanovu poradci, kterým byl Miroslav Šlouf. Po tomto období “temna” se stal premiérem a předsedou strany Vladimír Špidla, který ČR úspěšně přivedl do Evropské unie.

Asi nejvýznamnější osobou ve vedení ČSSD za dobu její polistopadové existence byl Jiří Paroubek. Za dobu, kdy vedl ČSSD, dosáhla nejlepších výsledků, tedy 32 % ve sněmovních volbách, na vítězství nad ODS to však nestačilo. Za jeho panování nad stranou proběhla, také tzv. Oranžová tsunami, kdy ČSSD vyhrála krajské volby ve všech 13 krajích. 

Všichni si také pamatujeme poměrně nedávnou dobu vlády Bohuslava Sobotky. Tento bezcharakterní premiér, který byl však velmi slušný člověk, který však byl po celé 4 roky jeho vlády „zasednutý“ svým vicepremiérem Andrejem Babišem, který byl nejdominantnější postavou vlády, i když pouze z pozice ministra financí. Tato doba vedla k sestupu ČSSD z 1. místa ve volbách v roce 2013 na práh vstupu do Poslanecké sněmovny. 

ČSSD ve volební krizi

ČSSD byla v roce 2018, kdy se rozhodovala, jestli půjde do vlády s Babišem, v rozhodně nezávidění hodné situaci. Na jednu stranu mohl její nový předseda Jan Hamáček riskovat, že bude v opozici a nepůjde vidět na veřejnosti a riskovat tak to, že by se nedostali do sněmovny. Rozhodli se však, že do vlády půjdou a budou riskovat to, že sice půjdou vidět, ale budou utlačeni Babišem, který si bude přivlastňovat jejich zásluhy. 

Fatální prohry zažila ČSSD v podstatě ve všech posledních volbách, které proběhly v posledních 2 letech. V roce 2019, při volbách do Evropského parlamentu nezískala ČSSD ani jeden mandát a podobně tomu bylo i při volbách do zastupitelstev krajů v roce 2020. Tam získala ČSSD pouze 1 hejtmana, a to Martina Netolického, který, ale nekandidoval pod značkou ČSSD. V senátních volbách to bylo podobně. ČSSD dokonce ztratila svůj vlastní senátorský klub, na který je potřeba 5 senátorů, a založila nový senátorský klub, který je společný s hnutím ANO a nese název Proregion.

Co bude dál?

Jak již jsem zmiňoval v úvodu, ministr Petříček se rozhodl aspirovat na post předsedy a konkurovat tak současnému předsedovi Janu Hamáčkovi. Potenciálním kandidátem by mohla být také současná ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která je podobně jako Petříček součástí mladého a progresivně levého bloku uvnitř ČSSD. Není však jistě, že má Petříček podporu nejen u voličů, ale také u delegátů, je však velmi populární mezi voliči opozice, kteří však sociální demokracii volit sice nehodlají, ale je pro ně jakýmsi ostrůvkem naděje uvnitř Babišovy vlády. Není totiž nějak pro-ruský či pro-čínský narozdíl od hradní politiky.

Další otázka, kterou je potřeba si zodpovědět je, jestli se ČSSD vůbec dostane do sněmovny. Podle aktuální průzkumů se pohybuje okolo hranice volitelnosti, tedy 5 %. V poslední době se spekulovala také možnost, že by sociální demokracie kandidovala ve volbách v koalici, a to konkrétně se stranou Zelených, která je blíže progresivnímu křídlu ČSSD, tedy ministru Petříčkovi či Janě Maláčové. Je však otázka, jestli je tato koalice také vůbec volitelná, protože pro konzervativní a straší voliče ČSSD, kteří volí stranu pokaždé již od revoluce, to může být poslední bod k tomu, aby definitivně přešli na stranu hnutí ANO a premiéra Babiše. 

Záleží také v jaké podobě bude odsouhlasen volební zákon. Může se stát, že bude potřeba, aby koalice získaly například 7 % pro vstup do sněmovny, což by znamenalo, že by se tato koalice se zelenými neměla jistý vstup do parlamentu, a tak by se pravděpodobně neuskutečnila.

Na konec přejme ČSSD všechno dobré. Přece jenom je to nejstarší česká strana a byla by škoda, aby po 130 letech existence vypadla z velké politiky. Ať již jsme z jakékoliv strany politického spektra, nepochybně potřebujeme stranu, která se bude zastávat důchodců, sociálně slabých, matek samoživitelek a podobných. Neříkám, že by tato strana měla být ve vládě, ale měla by mít v politice své slovo.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..