politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Ekonomika Ostatní témata Společnost Témata

Decenturion jako první blockchain stát světa

Dnes vám přinášíme článek popisující futuristickou možnost státu a jeho zřízení. Decenturion, první decentralizovaný stát světa založený na blockchain technologii, byl v květnu tohoto roku představen na konferenci Consensus 2018 v New Yorku. Poprvé v historii dojde k tomu, že občané nebudou platit státu, ale stát bude generovat zisk pro své občany. Ten bude pocházet z projektů, které budou s Decenturionem spolupracovat.

Jak vlastně Decenturion bude fungovat?

Tento „městský stát“ staví svoji existenci na blockchainu a na „smart kontraktech. Základem je rozdělení do dvou „kast“

  • Obyvatel jakožto fyzická osoba (človek)
  • Startup jakožto právnická entita


Každý obyvatel dostane svou úlohu, a její důležitost je stanovena počtem Decenturion tokenů (DCNT), které pak obyvatel vlastní. Momentálně je jeho cena asi 0.05 BTC. Tyto tokeny (krom airdropu) budou obyvatelé získávat jako podíly ze startupů patřících přímo Decenturionu. Zjednodušeně řečeno, obyvatelé z první kategorie budou moci vydělat na obyvatelích kategorie druhé. Takový kapitalistický komunismus, co? 🙂

Mezi první obyvatele Decenturionu patří 100 nejvlivnějších lidí a publicicstů ze světa kryptoměn. Předpokládá se, že obyvatelé tohoto státu by si mohli přijít na „důchod“ 10-15 000 USD ročně.

Jak se stát občanem?

První pasy byly vydány již během newyorské konference a umožnily okamžitě

  • Právo získat start-up tokeny zdarma dle nějaké úměry, kolik jich již vlastní ostatní obyvatelé státu
  • Právo na jejich prodej na vlastní, oficiální stránce
  • Právo na prodej Decenturion tokenů na přilákání dalších obyvatel.

Decenturion start-upy mají tvořit prostor, díky kterému budou moci obyvatelé směnit své tokeny za reálnou měnu. Tím jednak přilíkají další obyvatele, ale především to pomůže získat finance potřebné na start-upy. Ty by díky tomu měly fungovat efektivněji. Tím se vlastně stane každý obyvatel akcionářem sám sobě. Protože obyvatelé Decenturionu budou pochopitelně upřednostňovat start-upy, jejichž tokeny se už dají použít v reálném světě.

Decenturion Token

Do 1.srpna bylo možné se stát občanem zdarma, stačilo mít pouze vlastní ETH adresu s kladným stavem. Nyní je to možné pozváním ze strany již stávajícího člena nebo zakoupením minimálního majetku 1DCNT se kterým lze vytvořit profil na interní síti a zakoupit si Decenturionský pas.

Ideou ale není vytvoření velkého virtuálního státu. Naopak, hlavním směrem má být rozvoj jeho vlastních obyvatel. A to jak po stránce příjmové, již jsme psali že by obyvatelé měli mít příjem 10-15tis USD, tak po stránce IT gramotnosti, vzdělání atd. Vztahy mezi státem a obyvateli mají být regulované pouze pomocí „smart kontraktů“. Poté co se uživatel stane občanem, aktivuje si Decenturion pas (ke kterému obdrží i papírovou verzi). Poté získá přístup na svůj profil v rámci sítě Decenturionu a manuál jak být součástí ekonomické aktivity státu.

Start-upy jako „obyvatel/entita“


Jak již bylo zmíněno v úvodu, Decenturion generuje občanům zisk ze start-upů „na jeho území“. Funguje to tak, že každy startup, který bude založen pod Decenturionem se rozdělí mezi obyvatele zdarma v poměru, v jakém členové státu vlastní DCNT tokeny. Lidé podíl na tomto startupu mohou buď přijmout a prodat na svém profilu za cenu, jakou si určí, případně odmítnout. Startupy, které se rozhodnou spolupracovat s Decenturionem, tímto získají marketing zdarma, jelikož budou mít velkou základnu potencionálních zákazníků, kteří budou daný projekt promovat.

Cena za marketingovú kampaň podobných rozmerov môže vo väčšine prípadov stáť niekoľko desiatok miliónov dolárov. Ak sa však start-upy rozhodnú vstúpiť do Decenturionu, na marketing nebudú musieť minúť ani cent.

Závěrem

Decenturion má ambice se stát jakýmsi hybridem mezi přímou demokracií a čistým kapitalismem. Konstruktem který umožní svým obyvatelům úplně a nezávisle regulovat veškeré politické, ekonomické ale i sociální záležitosti svých „obyvatel“. Otázkou zůstává, do jaké míry je to životaschopný koncept a do jaké míry jenom další z výhonků kryptoměnové bubliny.

Manifest Decenturionu

Disclaimer: Tento článek není a nemůže být považován za investorský tip. Jestli se to komukoliv zalíbilo natolik, že se do toho chce zapojit, tak necht si sežene další informace.



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

  1. Ten článek neříká vůbec nic. Každý obyvatel dostane svou úlohu, a její důležitost je stanovena počtem Decenturion tokenů – Podle čeho se úkoly přidělují? jaké jsou? jaká je jejich náročnost? Kromě toho nemyslím, že na marketing zdarma se někdo nachytá – 90% start-upů končí krachem, a pokud někdo dobrý star-up udělá, uplatní se z velkou pravděpodobností i bez nich. Ta cena, kterou za markteting budou chtít je jednoduše přemrštěná na to, aby do toho lidé šli v dostatečném množství. Tenhle systém je spíše taková hra typu letadlo. A kde v tom vidí tu demokracii, to nechápu, o volbách nebo způsobu možnosti změny v systému většinou tam není ani slovo. Z komunismu to také nemá nic, a z kapitalismu to má pouze to, že někteří (zakladatelé a ti na začátku) vydělají více než ostatní. Ti ostatní také mohou velice snadno pracovat na svých úkolech zadarmo, o poplatku za vstup nemluvě.
    A taky by mě zajímalo, proč se zde u každého slova automaticky píše velké písmeno? jde to nějak vypnotut?

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..