politicon.eu

názory a komentáře

Česko Společnost Z

Jak nepřivolat Andreje zpátky?

Přátelé, předem nutno upozornit, že tento text rozhodně nebude nestranný a místy může být i mírně neučesaný,

Volby dopadly tak jak dopadly a moc se s tím už naštěstí nedá udělat. Já jsem s výsledkem více než spokojený, vyhrála slušná středopravice reprezentovaná koalicí SPOLU, navíc se ještě vykroužkovalo nahoru hodně lidovců včetně několika mých přátel. Dalším pozitivem je, že se do Sněmovny nedostala většina extremistických stran a tak extremismus reprezentuje jenom SPD. A radikálně se snížil i počet ultralevičáků a komunistů. Pravých komunistů je tam minimum díky nepřekročení 5% hranice KSČM. Zelení, Levice, Budoucnost a podobní neměli naštěstí nikdy šanci. A tak čistou krajní levici ve sněmovně zastupují jenom „komoušská rezidua“ v rámci ANO a čtyři zástupci skryté ultralevice které se nepodařilo překroužkovat na kandidátce PirStanu. Tím že se do PSP nedostala ani ČSSD je porážka levice jako takové dokonána úplně. To že český levicový volič nemá ve sněmovně téměř žádné stranické zastoupení a prakticky ho zastupuje populistické ANO, nechejme bokem.

Tenhle text má být o něčem jiném.

Má být o konspirativní myšlence, nebo spíš o jakémsi upozornění na možný problém. SPOLU i PirStan mají nějaký program, mají nějaký plán a ten se radikálně liší od toho co tady bylo teď 4 roky a částečně co bylo už v období 2013-2017. Obě vítězné koalice deklarují snahu o úklid Augiášova (Babišova) chléva, snížení tamtoho, snížení tamtoho, narovnání tamtoho. Bude to velice o utahování opasků, v ekonomické části prakticky nejprv o samotném pořízení si toho opasku. Ano je to správné, je to potřeba. Ale musí se to dělat citlivě a postupně, stejně jako když člověka bolí zuby, tak se mu nevyrve půlka chrupu najednou. Opravuje a trhá se jeden po druhém.

Andrej Babiš deklaroval, že když vyhraje volby, že pošle lidem takové a takové peníze. A že když nevyhraje, tak odejde z politiky protože opozice pro něj není. Dnes ale prohlásil, že nakonec do opozice půjde. „Zkrátka to nevzdám, mám pro vás špatnou zprávu, zůstanu v té Sněmovně. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy,“ uvedl dnes ráno. Z toho prohlášení je podle mne nejdůležitější to o tom sledování. Protože A.B. bude jenom stát s pomyslnýma vidlema a čekat jak mu na ně budou obě koalice nabíhat. 4 roky vlády ANO (a částečně i ty 4 předtím) mu daly hned někololik velmi dobrých pozic pro jeho návrat ve velkém stylu. Primárně – „udělal tu takový bugr“, že se to za 4 roky dá spravit jenom radikálními řezy. A to je právě ta druhá výhodná pozice. Protože každý radikální řez on bude moct okamžitě dezinterpretovat svým voličům formou „já jsem Vám posílal peníze, oni vám je berou“ nebo „já jsem zařídil tohle, oni vám to berou“. A přiznejme si, voliče ANO je velmi jednoduché definovat. Jako někoho kdo vůbec nepřemýšlí o souvislostech, komu nedochází že peníze které dostává se někde musí vzít, že díky tomu se všechno zdražuje a je mu jedno jaké budou mít kroky jeho „posílače“ následky. Ho zajímá, jenom jeho maličké tady a teď vyjádřené tím že mu přijdou nějaké peníze navíc za nic. Nebo že bude mít něco zadarmo za nic. A takového voliče je hrozně jednoduché zmobilizovat – slíbit mu nějaké výhody, nebo v tomto případě mu na ty výhody sáhnout.

A to je právě to čeho se bojím – je potřeba šetřit, je potřeba si utáhnout opasek, je potřeba se zbavit těch nesystémových černých děr v rozpočtu. Typickým příkladem je třeba levné jízdné pro studenty. Mnoho studentů ví, že je to blbost a že je to pro naši ekonomiku zbytečná zátěž. Ale stejně tak je ale hodně studentů kterým je to úplně jedno, a když o to přijdou, tak jsou schopni ten zadek zvednout a jít to tam tomu Andrejovi hodit aby se jim to vrátilo. To si myslím je důvod proč se nakonec AB do té opozice odváží. Protože bude moct „sledovat sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy“ a interpretovat je jako „pan Fiala vás okrádá o vašich 100 miliard“. Bojím se toho, že za čtyři roky se ten binec uklidit nedá, stejně jako že toho bince je tolik, že není možné lidem vysvětlit správnost těch kroků, které oni uvidí jenom jako „že se jim něco bere“. A Andrej Babiš a jeho marketingový tým toho budou umět využít pro návrat ve velkém stylu.

Takže první krok, výhra ve volbách je splněný, ale příchází krok druhý, tu výhru přetavit v dobré 4 roky a nenechat si to zkazit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

  1. Je zřejmé, že článek publikuje zarytý pravičák, který nevidí souvislosti a kritické místa budoucí pravicové vlády. Nebude jí obtěžovat levice v PS. Bude mít dostatek hlasů na to, aby prosadila do zákonů cokoliv. Ačkoliv nejsem voličem Babiše, přece jen je za ním vidět práce. Výsledky jeho vládnutí mu pokazila pandemie, vyvolaná úmyslným zavlečením covidu do života společnosti. Je samozřejmé, že výpadky ve výrobě i službách se promítli do zadlužení a nejen ČR, ale podívejte se na astronomický dluh USA, který splácí vlády jedna po druhé tištěním ničím nekrytých USD, kterými uplácí mnoho loutek. Nejviditelnějším bylo korupce Afgánské vlády, která se po prvním náporu Talibánu zhroutila jako domeček z karet. To ČR je na tom oproti „vyspělé“ pohasínající světové velmoci zanedbatelný. No a protože prof.Filaja, ověnčený tituly jak ze předu tak zezadu „ekonomice nerozumí“ jak to zhodnotil současný minstr Havlíček, nezávidím mu jeho roli. To, že bude řídit vládu, kde mimo ě stran jsou i trpaslíci, kteří by se jinak do PS nedostali, nebude to mít jednoduché, jak to vidíme i na Slovensku, kde vládnou pouze 4 strany a každý den je na obzoru rozpad vlády vinou nezasloužených ambicí trpaslíků!
    Že v PS nebudou komunisté i když prostor pro jejich politiku je široký a bohužel jej nevyužili, mi ani tak nevadí, … Nedokázali získat mladé progresívní nikoliv revoluční lidi, pak se těžko něco dělá. Měli obrovský prostor v tom, že mohli odhalovat všechny zlodějny dřívějších vlád ODS (od prosouložené vlády P.Nečase přes „kupce“ Tupolánka, který vládl také zásluhou korupce, ( poslanci ČSSD Melčák a Pohanka). Jak vidět i dnes, zběsilý hon na nemocného prezidenta Zemana a nikdo si nevšímal pospávajícího a ničím prospěšného „kníšete“ z TOP po dobu několika volebních období, za což bral plný poslanecký plat a ještě obdrží nezasloužené odchodné…….Na jedné straně hon na Babiše (i proto, že byl úspěšným Slovákem) a na druhé straně si Filaja „pochutnává“ na neziskovce pro barmské ženy i se synáčkem. No a zvolení poslanci ještě nezasedli do poslaneckých lavic a už se navolili do funkcí na které nemají nárok….Tak uvidíme, co dokáže politruk Fiala s partou trpaslíku až se ujme vlády.

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..