politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Evropa Evropská unie Mezinárodní vztahy Zahraničí

Vítězové a poražení roku 2017

Rok 2017 otřásl politikou světovou i mnoha domácími. Zde Vám přinášíme 13 příkladů, které lze označit za vítěze a poražené minulého roku.

Vítězové

1. Emmanuel Macron


V roce 2017 evropskou politickou elitu zasáhla Macron-mánie a francouzští voliči se svezli. První známkou toho, že by Emmanuel Macron mohl získat nové nadšené příznivce ve francouzských voličích bylo to, že vytvořil shromáždění jako president Trump. Macron slíbil, že vybuduje volební hnutí od základů až po Palác Elysée, a to ještě předtím, než dovršil věku 40 let. Pomohly mu chyby jeho předchůdce Francoise Hollanda a skandály jeho soupeřů Francoise Fillona a Marine Le Penové. Macron také převzal kontrolu nad Národním shromážděním Francouzské republiky a převzal vedoucí úlohy při reformě EU.

2. Sebastian Kurz

Cokoliv, co může udělat Emmanuel Macron, může udělat i mladší Sebastian Kurz. V 31 letech se mnoho jedinců snaží zaměřit na hypotéku, svatbu nebo založení rodiny. Sebastian Kurz v tomto věku převzal vedení Rakouské lidové strany. Pasoval se do role volebního lídra a vyhrál ve volebních místnostech. Nakonec se stal předsedou vlády, což se pro něj stalo vánočním dárkem. Může vyzvednou Rakousko z jeho aktuálního postavení v Evropské radě stejně, jako se to povedlo Německu? Může se stát vzorem pro ostatní pravicové lídry, kteří doufají, že se odrazí od populistickým vln? Využívá každou příležitost.

3. Cecilia Malmström


S anglickou touhu po “globální Británii” odložila do konce vyjednáváni o přechodové dohodě. USA se rychle stáhli z globálního obchodování. Byla to evropská komisařka pro obchod, kdo převzal roli vedoucího světového obchodování. Jako komisařka dokončila velké obchody s Kanadou a Japonskem. Je také blízko dokončení největší obchodní dohody, která kdy byla uzavřena s latinskoamerickým blokem známým jako Mercosur. A v roce 2018 začne vyjednávat s Austrálií a Novým Zélandem.

4. Andrej Babiš

V jeho případě se může jednat o zajímavou linii mezi politikou a vězením, mohl by se zeptat Silvia Berlusconiho. Zatím to Andreji Babišovi ale úspěšně prochází, a to i navzdory snahám o jeho stíhání za podvod s evropskými dotacemi. Tento miliardář se stal novým českým předsedou vlády a může změnit rovnováhu moci EU hned na několika frontách. Jako osmý liberálně orientovaný leader má nyní s politickou stranou ALDE rovnoprávné místo v Evropské radě. Jako euroskeptik naklání Visegrádskou skupinu v přístupu k Bruselu od konstuktivní k obstrukční v přístupu k Bruselu.

5. Leo Varadkar

Mladý, homosexuální a s irsko-indickými kořeny.

Leo Varadkar nikdy nestál o to, být před volbami kandidát na vedení země. To jsou jen některé příklady toho, proč je Leo Varadkar neobvyklým irským premiérem. Jeho podmínka k Brexitu dostala Irsko do středu evropských tvrdých úkolů, a to jen pár týdnů poté, co po skandálu rezignovala vícepremiérka. Jejím rezignováním se Varadkar vyhnul návrhu na vyslovení nedůvěry, a to za pomoci opoziční strany Fianna Fáila, která podporuje jeho vládu v důvěře.

6. Donald Trump

Oponenti v prvním roce prezidentování Donalda Trumpa složili zbraně. Robert Mueller, speciální vyšetřovatel, obvinil a zatkl některé jeho důvěrníky a blízké spolupracovníky. Přes to všechno Trump zachovává loajalitu svého úřadu. Navrhl konzervativní soudní jména a s důsledností dominuje zpravodajskému prostředí.

7. Vysokorychlostní vlaky Thalys

Díky tomu, že po proběhlém Brexitu Amsterdam a Paříž vyhráli právo hostit Evropskou medicínskou agenturu a Evropský bankovní úřad, má vysokorychlostní vlakový provoz, spojující obě města přes Brusel, ty nejlepší vyhlídky pro organizování služebních cest.

Pokračovat ve čtení tohoto článku?image/svg+xml
Tak jej prosím sdílejte, ať si jej můžou přečíst i ostatní.
Děkujeme za pochopení.
V případě problémů, nás prosím kontaktujte



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..