politicon.eu

názory a komentáře

Ekologie Evropa Společnost Z

Proč nedá Greta Thunberg některým lidem spát?

Proč budí Greta Thunberg takové vášně? Jak může šestnáctiletá Švédka s copy, která zasvětila svůj život ne zrovna zlověstnému, autoritářskému způsobu pokusu o záchranu planety před vymřením probouzet tak urputný vztek?

Před měsícem při svém příjezdu do New Yorku po dvoutýdenní plavbě tweetovala: „Konečně tady. Děkuji všem, kdo se se mnou přišli vidět v Playmouth a všem kdo mě přivítali v New Yorku! Pár dní si odpočinu a v pátek se zúčastním stávky před OSN,“ a následně se okamžitě zúčastnila tiskovou konferenci v angličtině. Ano, svém druhém jazyce.


Její postřehy okamžitě narazily na palbu posměšků o předvádění falešné skromnosti a sarkastickými poznámkami o třech členech posádky, kteří budou musel letět zpátky letadlem. Aby mohli jachtu dostat zpět do Evropy.

Nemělo by být třeba tohle vysvětlovat, ale zdá se, že někteří lidé to stále nepochopili, tak je popostrčme: Gretina plavba byla protestním aktem, ne svatým přikázáním nebo názorným manuálem pro nás ostatní. Jako všechny protesty, byl plánován symbolický a provokativní. Pro ty, kterým unikla pointa – a jak moc jim unikla – tweetovala něco jako přátelské připomenutí: „Nemusíte strávit dva týdny na lodi, abyste pomohli odvrátit klimatickou krizi. Musíte jen udělat co můžete, se všemi, kdo to mohou udělat, abyste změnili vše, co je ve vašich silách.“

Část původu vzteku, který inspiruje, je, samozřejmě, naprosto zřejmá. Klimatická změna je děsivá. Amazonský prales je v plamenech. Stejně jako savany. I část Arktidy je v plamenech. Hladina moře stoupá. Bouře jsou horší než kdy dřív, nemluvě o požárech, suchu a záplavách. Popřít to je snazší než postavit se tváří v tvář hrozivé pravdě.

Dále je tu skutečnost, že se neradi cítíme provinile, když přijde na naše životní volby. To je lidská přirozenost. Proto se ušklíbáme nad vegany. Proto nám střízliví lidé na večírku přijdou podezřelí. A jestli z něčeho budete mít opravdu špatný pocit – zatímco se vracíte Raynairem z třetího letošního prodlouženého výletu v populární zámořské destinací – bude to představa drobné dívky, která se na čtrnáct dní dobrovolně vydá do náruče divokého Atlantiku jen s kbelíkem s nápisem „Jen hovínka prosím,“ který považuje za luxus, jen proto, aby promluvila o klimatické změně.

To není nějaká falešná skromnost, kterou si může dopřát kdokoli. Jako Meghan Markle, princ Harry a jejich čtyři soukromé lety za jedenáct dní, být opravdu skromný je mnohem náročnější.

I pro někoho, kdo tráví hodně času na Twitteru je úroveň některé kritiky mířící na Gretu udivující. Je to zároveň nejsurovější a nejvýživnější druh přetahování na pískovišti. Australský konzervativní popírač klimatické změny Andrew Bolt ji nazval „hluboce narušenou“ a „bláznivě vlivnou“ (můžeme předpokládat, že použití slova „bláznivý“ nebylo čistě náhodné). Původní zakladatel UKIP (UK Independence Party – Strana nezávislost Spojeného království, pozn. překladatele) Arron Banks napsal „V srpnu se dějí bláznivé námořní nehody“ (bláznivý viz výše). Brendan O’Neil ze Spiked (politický magazín pozn. překladatele) ji nazval „divnou milleniálkou“ (ne, pořád to nebude náhoda) ve článku, který ošklivě poukazoval mna její „monotónní hlas“ a „apokalyptický strach v jejích očích“.


Ale kdo je tady blázen? – aktivistka, jejíž odhodlání samo o sobě spustilo silné globální hnutí, nebo muži ve středním věku, vysmívající se pubescentní dívce s Aspergerovým syndromem z bezpečí svých obrazovek?

A to je samozřejmě důvodem, proč je kolem Grety tolik rozruchu. Nemohou být upřímní ani sami k sobě, a tak se vysmívají jí. Pravdou ale je, že se jí bojí. Ti nebožáci se jí bojí nejen jako jednotlivce, i toho, co reprezentuje – mládí, odhodlání, změnu.

Je součástí generace, která se nenechá zastrašit. Nenechá se zahanbit a nepoddá se trollům. Není to apokalyptický strach, co vyzařuje z jejích očí. Vlastně říká „Na vás nezáleží.“

Důvod, proč ji častují dětinskými nadávkami, je ten, že nic jiného nemají. Nic jiného nemají. Nemohou rozložit její argumenty, protože má vědu – mimo jiné za ní stojí i David Attenborough – na své straně. Nemohou vyhrát debatu s přesvědčující silou jejích argumentů, protože tyto zkřivené charaktery se topí v cynismu, ne mladické vášní. Mohou na ni dorážet sarkastickými tweety a zuřivě blogovat, ale reakci nedostanou, protože, upřímně, ona má větší starosti.

To neznamená, že máme nekriticky přijímat vše, co řekne. Je idealistka a je dost mladá na to, aby viděla svět černobíle. Potřebujeme hlasy jako její. Měli bychom si poslechnout, co má na srdci a neodklánět nejmírnější hlasy nesouhlasu.

Proč nedá Greta Thunberg některým spát? Kvůli tomu, co reprezentuje. V době, když je demokracie v nebezpečí naznačuje vzestup nového druhu síly, konvergence mládí, lidový protest a nevyvratitelnou vědu. A pro své nejhlasitější kritiky reprezentuje ještě něco: vizi jejich hrozícího stáří řítícího se na ně.


Článek je překladem textu „Why is Greta Thunberg so triggering for certain men?“ ové publikovaného na serveru irishtimes.com. (Překlad Magdaléna Kohoutová)



Zdroj ilustrace: arbet.se


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..