politicon.eu

názory a komentáře

Česko

Pohled mladých lidí na „nové“ politické strany

V mém posledním článku jsem rozebíral, jak mladí lidé vnímají tzv. tradiční, nebo-li zavedené politické strany. Dnes se Vám pokusím poskytnout pohledy na tzv. nové, nezavedené politické hnutí a strany.


Vítěz letošních parlamentních voleb je klasickým příkladem nového hnutí. Hnutí, které získalo necelou třetinovou podporu, mělo mezi mladými voliči přibližně „jen“ 14% podporu. Co za tím může stát? Především politický marketing, který na tuto cílovou skupinu necílil. Hnutí ANO se snažilo „lovit“ v úplně jiných vodách, a to konkrétně u lidí, kteří již dosáhli věku 60 let. Mladí lidé, kteří se rozhodli volit hnutí ANO se nerozhodli na základě toho, co jim Andrej Babiš může slíbit, ale na specifických sympatiích, které tento politický vůdce v průběhu uplynulých let v médiích uvěřitelně vzbuzoval. Roli také mohlo hrát domácí prostředí, které je mnohdy jediným zdrojem informací o politice u člověka, který se o politiku nezajímá.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura (SPD), jinak také často trefně nazýváno Svoboda přímé demagogie. Osobně si lze jen těžko představit větší populismus, než je tomu právě u tohoto hnutí. Toto hnutí mladé voliče přitahuje především z důvodu odmítání nelegální imigrace, která však ale zatím zasáhla převážně jih a jihovýchod Evropy. České republice se zatím, jak se zdá, uprchlická krize vyhnula. Ale co není nyní, nemusí být za rok, říkají si pravděpodobně voliči tohoto hnutí. Podpora mladých lidí k tomuto hnutí byla v době voleb přibližně 8% mezi lidmi do 34 let.

Česká pirátská strana je stranou, která získala největší podporu právě u nejmladších voličů a není se čemu divit. Podpora každého pátého voliče do 34 let dělá z Pirátů stranu, která víceméně tuto skupinu obyvatel v Poslanecké sněmovně většinově zastupuje. Jak si vysvětlit takovou podporu právě u mladých lidí? Jde o to, že Piráti nejčastěji svoje myšlenky propagují na sociálních sítích a nejaktivněji ze všech politických stran a hnutí se zajímají o zásadní problémy, které se týkají právě této skupiny obyvatel. Ať už máme na liberální myšlenky, legalizaci marihuany, přímou demokracii a mnoho dalších myšlenek Pirátů jiný názor, je i přesto důležité vzít do úvahy to, že v České republice žije část mladých lidí (cca každý pátý), kteří se na problémy dívají jinak než starší občané a byli by rádi, aby také někdo zastupoval jejich zájmy, a to našli právě u Pirátů.

A jaký je Váš názor na nově vzniklá hnutí, které se do Poslanecké sněmovny dostaly?

*Procenta použitá v článku mají zdroj u výzkumné agentury Medián z průzkumu provedeném v době těsně po volbách.



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..