politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Ekonomika Evropa Témata Zahraničí

Nejlepší země pro rozvoj talentu

Pokud má být nějaké město nebo země konkurenceschopné, potřebuje k tomu jednu základní věc – lidi.

Po dobu posledních šesti let, Globální index konkurenceschopnosti taletů (Global Talent Competitiveness Index – GTCI) hodnotil země a velká města z hlediska jejich schopnosti přitahovat, rozvíjet a udržovat talenty. Jedná se o každoroční srovnávací zprávu sestavovanou mezinárodní obchodní školou INSEAD v kooperaci se skupinou Adecco a Tata Communications. Porovnává a hodnotí 119 zemí a 90 měst na základě jejich schopnosti růst, přitahovat a udržet talenty.

Podívejme se tedy jak dopadl letošní žebříček představený na pravidelném Světovém ekonomickíém fóru v Davosu.

TOP 5 zemí

Studie pro hodnocení využívá šesti „pilířů“:

  • Enable“ se zaměřuje na regulační, tržní, obchodní a pracovní prostředí a zda schopnost přilákat lidi nebo je naopak odradit.
  • Attract“ hodnotí, jak příznivá je země nebo město i v ostatních aspektech života – ať už to jsou lidé nebo podniky -, ale také pro ty, kteří pocházejí ze znevýhodněných prostředí, pro ženy nebo starší lidi.
  • Grow“ zkoumá, jak dobře země nebo město rozvíjí své vlastní lidi, například prostřednictvím dobrého vzdělávacího systému, který nabízí celoživotní učení.
  • Retain“ se zaměřuje na to, jaké je to místo k životu; jednou z hlavních složek udržení talentu je totiž kvalita života v místě.
  • VT skills“ měří dostupnost pracovníků s odbornými a technickými dovednostmi.
    GK skills“ se zabývá dostupností globálních znalostních dovedností (pracovníci v profesních, manažerských nebo vedoucích pozicích).

První Švýcarsko vyniká ve všech šesti ohledech, ale obzvláště v udržení si talentů. Nabízí „ideální ekonomické prostředí z hlediska jeho regulační, tržní, obchodní a pracovní krajiny“.


Dalším je Singapur, který na druhé místo vystřelil především velký zisk v kategorii „Enable“ z důvodu velmi dobré schopnosti lákat zahraniční talenty.

Spojené státy americké na třetím místě, zase velmi dobře působí v růstové oblasti. Důvodem tohe je velmi prestižní sít vysokých škol a možnosti v kariérním uplatnění. To způsobilo i vedoucí postavení USA z pohledu GK skills.

V přístupu k sociální ochraně, výhodám a dobrému životnímu stylu vyniká na čtvrtém místě Norsko (stejně jako Švýcarsko). Švédsko vyniká ve všech šesti metrikách, ale především v tom jak dokáže talentované jedince udržet.

TOP 5 měst

V žebříčku „Global Cities Talent Competitiveness Index“ hodnotící jednotlivá města, se užívá stejné čtyři hlavní metriky jako pro celé země (Enable, Attract, Grow, Retain), ale jsou rošířeny o pátou „Be Global“. Ta reflektuje pocit internacionalizace daného města.

Špičku seznamu okupuje Evropa. Prvních pět měst je Curych, Stockholm, Oslo, Kodań a Helsinky. Mimoevropské město je až šestý Washington D.C..


Curych talenty obzvláště přitahuje, zejména kvůli zdejší kvalitě života v kombinací se značnou mezinárodností zdejších obyvatel. Z první pětky Zurich získal nejvíce bodů v „Be Global“.
Stockholm zabodoval v pilíři dostupnosti, to vysvětluje i přítomnost mnoha společností společnosti Forbes Global 2000 ve švédském hlavním městě.
Oslo a Kodaň, obě města získávají vysoké skóre hlavně hlavně v atraktivitě a růstu. To díky vysoké kvalitě života a hojnosti velkých univerzit. Helsinkám zase hodně pomíhá dostupnost lékařské péče.

Co je na těchto místech tak úžasného?

Přední příčky obou žebříčků opanují země/města mající společné čtyři klíčové vlastnosti. Jedná se o: vzdělávací systém, který předvídá potřeby zaměstnavatelů a umí na ně reagovat; flexibilní obchodní a regulační prostředí; prostředí poskytující zaměstnancům flexibilní práci a poskytující sociální ochranu;  vlády podporující otevřenost.

Předních pět měst nabízí vysokou kvalitu života, dobrý systém vzdělání a obchodní prostědí s globálním přesahem. A především otevřenost k profesnímu rozvoji jednotlivců.

Ale také je tu i mnoho negativ.

Dokonce ani ti na nejvyšších příčkách nejsou ve všem skvělí. Problémy nastávají často třeba v záležotosti rozmanitosti a inkluze. Třeba Švýcarsko je kritizováno za nedostatek absolventů a žen ve vedoucích pozicích. Spojené státy zase nemají vyřešeny vztahy s menšinami.

Severské země jsou sice ceněny pro velkou sociální mobilitu a rovnoprávnost pohlaví, ale zaostávají v akvizici zahraničního přínosu a rozvoji multikulturality ve společnosti.

Stále kupředu!

Zpráva varuje, že v dnešním vrtavém a rychle se měnícím světě není dostačující pouhý přístup k dobrému talentu. Země a města musí stále vyvíjet větší úsilí, aby zajistily, že diverzifikaci a musí přijmout závazek k rozvoji kultury a obecné inkluze.

„Lidé nemusejí být jen jiní, musí se plně s místem identifikovat a cítit, že jejich hlas je slyšet,“ říká zpráva. Zpráva připouští, že dosažení rozmanitosti není snadné a vyžaduje závazek. Mohlo by dokonce narušit sociální soudržnost a ztížit řízení lidí.

„Skutečností je, zajistit a udržet rozmanitost je těžké a žádná země ani společnost ji dosud úplně nevyřešila“.


Článek je překladem „These are the best countries and cities for attracting and developing talent“(Překlad Stanislav Kolařík)



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..