politicon.eu

názory a komentáře

Česko

Jak získat voličský průkaz?

Za dva týdny nás čekají další volby. Tentokrát budeme volit do Poslanecké sněmovny a tím určovat směřování naší země na mnoho let dopředu. Mnoho voličů, ale nebude v termínu 8. a 9. října doma, ale chtěli by se také podílet na této volbě. Právě proto existuje možnost požádat si o voličský průkaz, který jim umožní volit kdekoli. To při prezidentských volbách získává další rozměr, protože jsou to jediné volby, kdy se volí v jediném volebním obvodu. Tedy můžete volit opravdu kdekoliv.

Kde lze volit?

Voličský průkaz Vás opravňuje volit mimo své bydliště, ale není to úplně kdekoliv. Lze volit vždy jen v rámci prostoru který je mandátovým prostorem daného orgánu do kterého se volí. Tedy ve volbách do Sněmovny, volbách prezidenta a volbách do Europarlamentu lze s voličským průkazem volit kdekoliv v rámci ČR nebo na zastupitelských úřadech. Při volbách do krajských zastupitelstev lze voličský průkaz použít jen v rámci kraje svého trvalého bydliště, stejné je to u voleb senátních.

Jak si o průkaz požádat?

O průkaz si lze žádat hned třemi způsoby: osobně, dopisem i elektronicky. V případě prezidentských a senátních voleb, tedy velmi často dvoukolových, si rovnou požádejte o průkazy na obě kola.

Osobně je to nejrychlejší – přijdete na úřad v jehož voličském seznamu jste vedeni, nic nevyplňujete, úředník si ověří Vaši totožnost, ověři si že jste opravdu vedeni v jejich voličském seznamu a to je celé. Tedy skoro celé, musíte se domluvit kdy a jakým způsobem si průkaz vyzvednete. Případně jestli si pro něj pošlete nějakou jinou osobu. K tomu je ale potřeba plná moc pro tuto osobu. A ta musí být úředně ověřena. Často ale při osobní žádosti průkaz udělají na počkání.

Na úřad musíte přijít nejpozději do okamžiku uzavření stálého seznamu voličů, tj. do  6. října 2021 do 16.00 hodin pro první kolo volby.

Poštou je to nejčastější – sepíšete si žádost o vydání voličského průkazu, tuto opatříte úředně ověřeným podpisem a pošlete na svůj úřad. Žádost nemá předepsanou formu, ale je nutné uvést jméno, datum narození, trvalé bydliště a případně telefonický nebo emailový kontakt. Volič by měl zároveň uvést, jak si průkaz po jeho vydání vyzvedne. Jestli si jej vyzvedne osobně, pošle si někoho pro něj (tam je ale potřeba mít úředně ověřenou plnou moc) nebo si ho nechá poslat poštou.

Pro žádost elektronickou cestou prostřednictvím datové schránky platí stejná pravidla jako pro žádost poštou.

Žádost musíte doručit (DORUČIT, nikoliv odeslat, musí být fyzicky na úřadě přítomna) nejpozději 7 dnů přede dnem voleb, tj. do 9. října 2021. Vřele doporučuju, hlavně u městských úřadů, to poslat přímo na příslušný odbor. Tím se vyhnete zdržení na podatelně. Nejčastěji se jmenuje „Občansko-správní“ nebo nějak podobně.

Kolik to stojí?

Samotné vystavení průkazu je zdarma, platit musíte jenom své náklady na to, aby k tomu vydání vůbec došlo (třeba poštovní známku a obálku, když žádáte poštou). Úřední ověření podpisu Vám udělá na počkání kterákoliv pošta nebo úřad. Pokud zájemce žádá o ověření podpisu krajský úřad, obecní úřad, úřady městských částí nebo obvodů statutárních měst může dle § 8 odst. 2 písm. f) zákona č. 634/2004 Sbírky požádat o osvobození od poplatků za ověření a nic tedy neplatí.

Jak volit v zahraničí?

V zahraničí se volby konají na zastupitelských úřadech, jejichž seznam najdete ZDE (volit lze pouze na velvyslanectvích nebo generálních konzulátech).

Při krátkodobém pobytu v zahraničí platí stejný postup jako při volbách v ČR. Rozdíl je pouze v tom, že je nutno žádat s dostatečným předstihem a nenechávat to na poslední chvíli. Druhým rozdílem je, že si lze nechat průkaz poslat přímo na ten zastupitelský úřad, kde zamýšlíte volit.

Složitejší to mají Češi, kteří v zahraničí žijí dlouhodobě a trvalé bydliště v ČR vůbec nemají. Ti musí požádat zastupitelský úřad o zapsání do zvláštního seznamu voličů. Při žádosti o zápis musí předložit doklady potvrzující totožnost, státní občanství a bydliště v územním obvodu zastupitelského úřadu v zahraničí. Tuto žádost musí zastupitelský úřad obdržet nejpozději 40 dnů před začátkem voleb, tedy teď to už asi nestihnete.

Pokud se volič nebude zdržovat ani na místě svého zahraničního pobytu, tak pro něj platí stejné postupy a termíny jako pro občany v ČR. Jen s tím rozdílem, že si osobně/písemně/elektronicky bude vše vyřizovat s tím zastupitelským úřadem, v jehož zvláštním volebním seznamu voličů je veden.

Jak volit na voličský průkaz?

Dostavíte se do libovolné volební místnosti, prokážete svoji totožnost, odevzdáte svůj voličský průkaz a dáte svůj hlas svému kandidátovi. Pokud se nakonec rozhodnete volit v místě svého bydliště, tak to také není problém, jenom musíte přivolbě opět odevzdat voličský průkaz.

Oblíbenost voličských průkazů stoupá. Volí s nimi cca 5-7% českého elektorátu (včetně mne 🙂 ). V podzimních sněmovních volbách dokonce v několika volebních místnostech v Praze, díky nim už první den téměř došly volební lístky.

Kdo by měl zájem, tak zde je fiktivní vzor.pdf nebo můžete využít generátor na stránkách hlidacstatu.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..