politicon.eu

názory a komentáře

Společnost

NA TÉMU MILENIÁLOV…

Včera som bol členom diskusného panelu na konferencii BusinessCon na tému ”Zamestnávanie mileniálov”. Bol som tam pozvaný ako ”expert” na prácu s mileniálmi skrz projekt Podnikni to a pretože sám som mileniál. Úprimne, v živote som sa touto témou nezaoberal a nikdy som nerobil medzi generáciami rozdiel. Pravdupovediac, čím som starší, tým skôr si s ľuďmi potykám a je mi úplne jedno či majú 20, 30 alebo 60 rokov.


Na začiatku diskusie som sa prichytil, že to vo mne začína vrieť. Každý z členov panelovky prinášal nové poznatky k téme… ako sa o milenálov starať, ako občas siahajú na príliš vysoké méty, akí sú občas zbrklí, ako sú naviazaní na technológie, ako bez mobilu nevydržia dlho, ako im peniaze nestačia ku spokojnosti, ako potrebujú vždy a všade vedieť, prečo vôbec niečo robia, ako sa im nechce pracovať… dokonca padli slová ”skurvená generácia”

Bolo vtipné, že vždy keď padla zaujímavá informácia, tak celé obecenstvo – zložené z manažérov a riaditeľov firiem – si zbrklo začalo písať poznámky, aby im nič dôležité neušlo. Ja som to celý čas v tichosti sledoval a keď som dostal slovo, vnútorne som bol neskutočne nasraný. Namiesto toho, aby som začal do éteru púšťať ďalšie ”cenné” info o mileniáloch, nezdržal som sa a povedal som:

”Všetci sa tu tvárime, ako by mileniáli boli nový druh nadčloveka, ktorého tu potrebujeme skúmať, pochopiť ho a hrozbu čo najskôr eliminovať. Tvárime sa ako vedci, pretože médiá pomenovali mladých ľudí špeciálnym názvom a spravili z nej hrozbu pre každého – firmy aj spoločnosť.”

Tak moje nasranie pokračovalo:
”Čo vlastné čakáte? Narodili sme sa do iného sveta. Do sveta, ktorý prosperuje, ekonomika rastie, možnosti sa rozrastajú a technológie urýchlili život exponenciálnym spôsobom. Keď ste sa narodili, tak rakety, ktoré lietali do vesmíru mali rovnakú výpočetnú silu ako môj i-phone, ktorý mám dnes vo vrecku.”

Moja pointa?

Nič také ako mileniál, skazená generácia, skurvená generácia, alebo špeciálny druh nadčloveka neexistuje. Proste sme iní, pretože sme sa narodili do iného prostredia. Ale nepotrebujeme špeciálny prístup. Nič sa nemení, len napreduje smerom, aby to vyhovovalo mladým ľuďom. Zrazu všetci v obecenstve začali kývať hlavami, čo som chápal tak, že so mnou súhlasia. Téma vyriešená.


Takže prosím vás – firmy, rodičia, priatelia, priateľky a kamaráti – žiaden strach, svet sa nezrúti a aj po mileniáloch príde ďalšia generácia, nad ktorou si rovnako budeme lámať hlavu. Pretože napriek tomu, že sa rodíme do iného obdobia, tak život udržuje istú štruktúru, ktorá sa príliš nemení. Mladí budú tvrdohlaví a starší budú trocha rozumnejší. A to aj v roku 2018 ako v roku 2080.

Liek na prácu s mileniálmi? Chovajte sa k nim úplne normálne ako ku každému inému. Možno máme k životu iný postoj ako staršie generácie, ale je v našom plnom záujme, aby sme ten život mali všetci fajn.

P.S. Díki moc za pozvanie na panelovku. Ja som si to moc užil, aj keď to z tohto príspevku tak nevyznie. Je dôležité, aby sme sa venovali kľúčovým témam – napr. školský systém – ale verte mi, že medzi tie najpálčivejšie témy dnešného sveta nepatria mileniálovia.

Autorem textu je Max Dužek,
digitální markeťák a spoluzakladel projektu Podniknito.
Text převzat z FB s jeho svolením



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..