politicon.eu

názory a komentáře

Evropa Historie Ostatní témata

Vznik i zkáza Notre Dame

V kontextu jedné z nejdůležitějších současných zpráv se podíváme na stručnou historii pařížské Notre Dame, francouzsky Cathédrale Notre-Dame de Paris. Jedná se o gotickou římskokatolickou katedrálu, jež stojí na východní polovině ostrova Île de la Cité na řece Seině v Paříži. Název je doslova překládán jako Naše Paní, česky označovaná jako katedrála Panny Marie nebo chrám Matky Boží. Jedná se o jednu z nejvýraznějších a historicky nejdůležitějších staveb na evropském kontinentu.

Stručně z historie

  • Stavba celého objektu započala roku 1163 na místě křesťanské baziliky, na stavbě se podílela zřejmě úplně první civilizovaná náboženská skupina v Paříži. Jedná se tak o jednu z nejstarších katedrál na území Francie. Jako první byl zbudován chór, a to biskupem Mauricem de Sullym, v následujících letech přibyly chrámové lodi a průčelí. První vlna staveb byla dokončena v roce 1200 biskupem Eudesem de Sullym.
  • Roku 1245 byly dokončeny věže, následovány kaplí v chrámových lodích, kaplí v chóru a dalším průčelím na severním rameni příčné lodi. Celý kostel byl hotový v roce 1345.
  • Vzhledem k válkám a nepokojům se však vzhled stavení často měnil, například během Velké francouzské revoluce měla být katedrála zcela zničena. Kostel byl nově vysvěcen roku 1802, v roce 1804 se zde dokonce konala velkolepá korunovace Napoleona I. Bonaparte papežem Piem VII.
  • V polovině 19. století proběhlo velké restaurování, na kterém měl podíl i spisovatel Victor Hugo. Ten totiž svým jedinečným dílem Chrám matky boží v Paříži podnítil vznik veřejné sbírky na opravu celé stavby. Restaurování mimochodem bylo v procesu i letos, jak by měla katedrála po opravách vypadat, se však nedozvíme. Část po požáru 15. dubna lehla popelem, bude tak třeba rekonstrukce značnějších rozměrů, jejichž finanční zátěž si v tuto chvíli nikdo ani nepředstavuje.

Novodobá tragédie

Katedrála byla (a stále je) domovem mnoha cenných historických artefaktů a uměleckých děl. Ty byly zachraňovány po vypuknutí požáru jako první, hasiči byli ihned informováni, která místa a které relikvie je třeba před ohněm uchránit. Výrazně poškozená je tak převážně sama konstrukce chrámu a téměř úplně je zničen krov, který z části pocházel z doby výstavby, tedy ze 13. století. I přesto, že se oheň podařilo uhasit a zničena byla jen část ojedinělé stavby, jedná se o jednu z největších tragédií, které postihly Francii a francouzské obyvatelstvo, právem byli na Notre Dame hrdí, katedrálu přezdívali Duše Paříže.

Návštěva Notre Dame

Notre Dame de Paris je největší a zároveň nejnavštěvovanější katedrálou v Paříži, současná situace na jejím prvenství nic nemění. Patří mezi nejvýraznější prvky Paříže, vždyť je vedle Eifelovy věže snad nejtypičtějším představitelem francouzské architektury. I proto lidé po celém světě pláčou, novodobé veřejné sbírky se ale už chystají, například francouzský prezident Emmanuel Macron hned po uhašení požáru přislíbil, že vymezí jakékoliv prostředky pro to, aby byla stavba vybudována znovu a její zkáza se tak stala jen jedním z mnoha milníků v dlouhé historii. Tak, jako už několikrát v minulosti, měla by Notre Dame stanout v plné kráse. Pokud sami chcete přispět na některou veřejnou sbírku nebo se snad do Paříže chcete co nejdříve podívat, ale nevycházejí vám peníze, můžete si sjednat některou z finančních výpomocí, mezi které patří třeba kontokorent, krátkodobá půjčka nebo rychlá půjčka bez registru. No řekněte, nechtěli byste se podílet na novém vystavení jedné z největších staveb evropské civilizace?

ČLÁNEK PATŘÍ KE SPONZOROVANÝM


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..