politicon.eu

názory a komentáře

Společnost Témata Z

Papež František: Budoucnost EU závisí na reakci na coronavirus

„Nenechte si ujít příležitost prokázat … solidaritu,“ prohlásil papež o Velikonocích.

Papež František nazval v neděli ve své tradiční velikonoční řeči vypuknutí koronavirové epidemie „epochální výzvou“, která ovlivní budoucnost EU. Dnes se EU ocitá před epochální výzvou, na které bude záviset nejen její budoucnost, ale i budoucnost celého světa. Nenechte si ujít příležitost znovu prokázat solidaritu, a to i uchýlením se k inovativním řešením, „ řekl podle španělské zpravodajské agentury EFE[1].


Vyjímečnost stavu ilustruje i fakt, že letos Svatý otec své kázání pronášel před prakticky prázdnou Svatopetrskou bazilikou v Římě. To byl obrovský rozdíl proti jiným letům, kdy jej naživo poslouchá plné náměstí před bazilikou. Tradičně 70-75 tisíc lidí. To bohužel nenahradí ani fakt, že jeho řeč byla živě přenášena do celého světa.

Tyto velikonoční svátky papež František nazval přiléhavě „Velikonocemi osamění“.

Vyzval Evropskou unii aby se v reakci na nastalou situaci sjednotila stejně jako po 2.světové válce, kdy „kontinent vzrostl díky konkrétnímu duchu solidarity, který jí umožnil překonat rivalitu minulosti“.

„Je naléhavé, zejména za dnešních okolností, že tato rivalita nezískává opět ráznost, ale že se všichni uznávají jako součást jediné rodiny,“ uvedl podle tiskové agentury Nova[2].

Papež František také požádal o uvolnění mezinárodních sankcí postižených zemí a snížení či odpuštění dluhu, který váží rozpočty nejchudších.

„Teď opravdu není čas na to být rozdělení,“ řekl.


  • [1] El papa pide a la UE soluciones innovadoras para demostrar solidaridad [online]. [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://www.lavanguardia.com/politica/20200412/48445988369/el-papa-pide-a-la-ue-soluciones-innovadoras-para-demostrar-solidaridad.html
  • [2] Ue: Papa, non si perda occasione di dare solidarietà ricorrendo anche a soluzioni alternative [online]. [cit. 2020-04-13]. Dostupné z: https://www.agenzianova.com/a/5e92f4569a2bf2.85645831/2892200/2020-04-12/ue-papa-non-si-perda-occasione-di-dare-solidarieta-ricorrendo-anche-a-soluzioni-alternative


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..