politicon.eu

názory a komentáře

Česko Ostatní témata Prezident 2018

Kdo je „sextremistka“ Diashová?

Co je Femen?

    • Hnutí Femen vzniklo v roce 2008, proslulo akcemi polonahých aktivistek nejen na Ukrajině a v Rusku, ale také na západě Evropy. Jedna ze zakladatelek Femenu Jana Ždanovová ovšem loni v lednu uvedla, že hnutí již vlastně neexistuje. „Tým, který jsme dřív měli, už neexistuje,“ řekla ukrajinskému serveru Apostrof s tím, že hnutí se už v roce 2015 fakticky rozpadlo a od té doby jsou akce jen vlastními iniciativami demonstrantek, i když se konají pod značkou Femen. Další zakladatelka Anna Hucolová však popřela, že by se hnutí rozpadlo.

  • Hnutí se na svém webu hlásí k boji za práva žen s cílem „úplného vítězství nad patriarchátem“, ale nepovažuje se za feministické. Aktivistky protestovaly hlavně za svobodu slova, za nezávislost Ukrajiny a proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Od počátku používalo formu protestu, kdy se na veřejných místech náhle zjevovaly do pasu vysvlečené aktivistky s hesly namalovanými na prsou. Tyto akce podnikly například u hlavní moskevské katedrály, sídla Gazpromu v Moskvě či v jedné volební místnosti během ruských prezidentských voleb.
  • Hnutí Femen, jež své členky označuje za „sextremistky„, původně působilo na Ukrajině, v zahraničí se začalo angažovat v roce 2011. V roce 2013 přeneslo své sídlo z Kyjeva do Francie, o dva roky později ale podle Ždanovové „vše začalo praskat ve švech a rozpadlo se“. „V současnosti Femen už není organizace, ale styl protestu. Prostě si přivlastňují styl protestu, který jsme vytvářely během existence naší organizace,“ usoudila loni o svých nástupkyních, s nimiž se rozešla.
  • Páteční protest, kdy členka Femen při útoku na českého prezidenta vykřikovala heslo „Zeman, Putinova běhna“, které měla i napsané na těle, není prvním incidentem u voleb. Členky Femen například v únoru 2013 napadly v Miláně italského expremiéra Silvia Berlusconiho, tři ženy s obnaženým poprsím protestovaly proti jeho hříchům, jejichž vyvrcholením se stalo obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou. Loni v květnu pětice aktivistek protestovala v severofrancouzském městě Hénin-Beaumont během druhého kola prezidentských voleb proti Marine Le Penové.
  • Aktivistky Femen několikrát protestovaly i ve Vatikánu, loni a v roce 2014 se například pokusily ukrást sošku Ježíška z Betléma v jesličkách na Svatopetrském náměstí. Už v lednu 2013 se čtyři do půl těla svlečené členky Femen během papežovy modlitby pronášené z balkonu protestovaly na náměstí svatého Petra proti odmítavému postoji katolické církve vůči sňatkům homosexuálů. Podle agentury AP se nezdálo, že by papeže Benedikta XVI. incident vyvedl z rovnováhy.
  • V listopadu 2014 pak hnutí protestovalo proti návštěvě papeže Františka ve Štrasburku, jedna aktivistka se objevila do půl těla nahá před oltářem tamní katedrály, na zádech měla anglický nápis Papež není politik a asi po minutě, kdy mávala evropskou vlajkou, zase zmizela v davu.

 


převzato z www.irozhlas.cz/zpra…zadrzeli-uz_1801121641_mls


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..