politicon.eu

názory a komentáře

Evropa Informační válka Rusko Zahraničí

Sláva těm, kteří bojují za naši svobodu!

Ruský prezident Vladimír Putin spustil v noci ze čtvrtku na pátek opravdovou válku proti Ukrajině. Ta je Ruskou federací napadána a snižována již minimálně poslední měsíc, ale o možné invazi se mluví již od konce minulého roku. V posledních dnech se situace každý den, každou hodinu, každou minutu, ale také každou sekundu mění. Jedno je však, ale jisté. Ukrajině hrdě vzdoruje ruské agresi, napadlo zatím (v době, kdy článek píšu) ani jedno významném nepadl Mariupol, nepadl Charkov, nepadla Oděsa, ale hlavně nepadl Kyjev, kde se nachází celá vláda včetně největšího státníka současného svobodného světa a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskyho.

Nutné je blázna izolovat

To je konkrétní parafráze prezidenta republiky Miloše Zemana, který to řekl již ve čtvrtek při svém mimořádném projevu k ruské invazi na Ukrajinu. Silná je však podpora nejen z České republiky, ale také z téměř všech zemí západního světa. Česká vláda pošle vojenský materiál a zbraně včetně munice za zhruba 170 miliard korun, která budou také na místo přímo dopraveny. Podobnou reakci a posílání vojenského materiálu udělaly také ostatní státy NATO a Evropské unie.

Nejpevnějším státem z Evropské unie, který stojí na straně Ukrajiny je však Polsko, které je velice provázáno s Ukrajinou historicky, ale také díky nemalé ukrajinské menšině na území Polska, ale také polské menšině na území Ukrajiny, primárně tedy v západní oblasti okolo Lvova. Polsko tak volá o to, aby byla Ukrajině neprodleně přijata do Evropské unie a potenciálně také do Severoatlantické aliance. Stále bych však považoval pravděpodobnější přijetí do EU než do NATO, ale uvidíme, co ukáže budoucnost.

Ruská invaze selhala

Původním plánem bylo určitě provést německou strategii první a druhé světové války, tedy Blitzkrieg, česky bleskovou válku. To fakticky znamená, že se nezastavujete a vyhýbáte se bojům a pořád postupujete dopředu. Rusové se však nechali zatáhnout do bojů o každé město, každou vesnici, každou čtvrť, každou ulici a každý blok. Toto je však pro Rusko nehratelné, protože v každém domě bude stát Ukrajinec s molotovem, tedy zápalnou lahví, kterou bude házet na ruské tanky, ozbrojená vozidla pěchoty a další motorizovaná vozidla.

Rusové také mají problémy se zásobováním. Očekávalo se, že Rusové naprosto ovládnou ukrajinský vzdušný prostor. To se však nestalo a dnes jsou sestřelována ruská letadla, která jsou plně naložená elitními výsadkáři nad Kyjevem. To je pro Rusy velká prohra. Ovládají tedy minimum letišť, které se dají k zásobování využít. Pozemní zásobování je fakticky vyloučeno, protože Ukrajina se brání statečně a má dobré informace o přesunu ruských vojsk.

Jsem téměř přesvědčen, že se zaměřováním ruských letounů pomáhá NATO, v čele se Spojenými státy. Je možné potvrdit, že americké stíhačky monitorují vzdušný prostor nad Ukrajinou a také monitorují pohyb ruských vojsk v reálném čase. Tyto zprávy jsou podle všeho předávány přímo vedení ukrajinské armády. Ta má tak zásluhou spojenců výborný přehled o přesunu vojsk.

Podstatné je podle mého také zmínit se o tom, že Ruská armáda moc nehledí na civilisty. Někteří zajatí ruští vojáci dokonce mluvili o tom, že dostali za úkol střílet do lidí. To se často děje také v praxi. Rusové také bombardují obydlené oblasti a na internetu se objevilo hrůzostrašné video, kde můžeme vidět, jak ruský tank přejel jedoucí auto, kde seděl starý pán. Ten měl však štěstí a jako zázrakem přežil. Rusové také páchají vážný válečný zločin v podobě převlékání se do jiných uniforem, touto švejkovinou mají za cíl zmást Ukrajince.

Jsou uvalené sankce dostatečné?

Spojené státy americké a jejich spojenci, v čele s Evropskou unií se rozhodla uvalit nejtvrdší možné sankce, které jsou zmiňovány již řady dnů, ale Německo, Itálie, Maďarsko a Kypr tuto možnou odpověď na Ruskou agresi odmítaly. Teď myslím primárně odtržení Ruska od systému SWIFT, který umožňuje mezinárodní bankovní transakce, a tak přispívá mezinárodnímu obchodu. Vybrané ruské banky, ale také občané nebudou mít přístup k tomu, aby mohli provádět mezinárodní bankovní transakce. Můžeme doufat, že se to v následujících dnech rozšíří, i na další ruské banky, aby se síla této sankce ještě zvýšila, což považuji za nutné, abychom Rusko naprosto izolovali.

Ještě podstatnějším je však, že budou zmraženy ruské devizové rezervy, které se nachází na zahraničních kontech Ruské centrální banky. Rusko tak nebude moci s těmito penězi nakládat a financovat s nimi svoje válečné úsilí. V konečném důsledku to může znamenat, že dojde ke krachu ruského rublu, který je již teď na historickém minimu. Může to v konečném důsledku vést až ke krachu ruské ekonomiky, což by mohlo znamenat konec Putina v čele Ruské federace. Jsou to účinné nástroje, které zastihnou běžné Rusy, to je také cíl.

Rusko je primárně díky výše zmíněným sankcím dostane v podstatě do středověku. Jediné, co bude mít hodnotu je zlato a kryptoměny, které jsou decentralizované a centrálně neovladatelné. Nikdo však s Ruskem nebude pravděpodobně chtít zlato obchodovat. Zlata se nenajíte a jediná možnost by byla ho prodat pod cenou na černém trhu, což by však bylo pouze prostředkem krajní nouze.

Již celá Evropská unie, Spojené království a další státy se dokonce rozhodly uzavřít svůj vzdušný prostor pro ruská letadla a ruské letecké společnosti. To Rusku rozhodně nepomůže a naopak to pomůže k jeho další izolaci. Rusové budou moci mít problémy s ovládáním a zásobováním ruského cípku a kusu země okolo Kaliningradu. Ukrajina mimojiné také vyzvala Německo, aby tento kus země zabralo okamžitě zpátky pro sebe. Německo totiž tuto původní oblast Pruska historicky drželo již od dob vzniku Braniborsko-Pruska v roce 1618. Již dříve tam však byl Řád německých rytířů a další. Faktem však je, že Kaliningrad byl založen Přemyslem Otakarem II., takže s trochou nadsázky bychom na něj měli také nárok. Pravděpodobněji by tento kus země mělo v budoucnu získat Polsko, které již od 2. světové války drží druhou část původního Pruska, které bylo takto po válce rozděleno na polskou a sovětskou (dnes ruskou) část.

Turecko také zakázalo vstup ruským válečným lodím do průlivů Bospor a Dardanely, které jsou v Turecké správě. Je důležité si říci, že Turecko je, co se týče zahraniční politiky, velice své. Tamní prezident Erdogan je s prezidentem Putinem „docela kamarád“ (minimálně to tak vypadá). Turecko je však také v NATO a tak je tento krok jasný.

Symbolické jsou také přímo sankce, kterými Evropská unie zmrazila majetek ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi a ministrovi zahraničí Lavrovovi, na celém území Evropské unie.

Účinné útoky hackerů a Elon Musk

Nejzajímavější je dění v hackerské skupině Anonymous, která již v pátek shodila webové stránky Kremlu, Russia Today a dalších ruských institucí. Mistrovským kouskem bylo také napadnutí všech ruských státních televizí, kde byly vysílány místo ruské propagandy, zprávy, které pravdivě hovořily o ruské invazi na Ukrajině.

Velice jednoduché je také na ruské webové stránky útočit jako amatér pouze pomocí svého počítače nebo případně příkazového řádku. Každý si může v panelu otevřít jednu z veřejně dostupných stránek, které automaticky obnovují několikrát za sekundu dané ruské a běloruské vládní stránky, které se následně náporem tlaku přetíží a na určitou dobu spadnou, což bude znamenat omezení šíření ruské propagandy. Je to pěkný symbol.

Zajímavostí je také, že Elon Musk, velký inovátor dnešní doby a zakladatel společnosti Tesla a Space X, se rozhodl pomoci Ukrajině díky své síti satelitů Starlink, která znamená možnost připojení k internetu, které je možné fakticky kdekoliv na planetě, kam jen satelity vidí. Internet je totiž na Ukrajině v některých místech nefunkční, protože byl Ruskem přerušen.  To je velká pomoc Ukrajině, protože bude jednodušší sledování pohybu ruských vojsk na zemi v reálném čase.

Skutečný lídr pro skutečně těžkou dobu

„Jsme sami dnes, jako jsme byli sami včera.“ To byla slova Volodymyra Zelenského, který je pronesl ráno v pátek. V druhý den bojů. Odmítá také odejít ze země nebo jenom odejít z Kyjeva do jiného ukrajinského města. Deklaruje tak svou silnou pozici na Ukrajině a ukrajinský lid za ním stojí. Například americkému prezidentu Bidenovi na možnost svého transportu mimo Ukrajinu odpověděl „Nepotřebuju zbraně, potřebuju munici.“  Jeho dojemná videa na sociálních sítích je možné sledovat v reálném čase. Sako a kravatu nahradily vojenské šaty, které dávají jasně najevo, že je prezident odhodlán se bránit do konce svého život nebo života posledního muže v jeho zemi.

Při poslouchání jeho projevů se mi vždy vybaví slova, která pocházely primárně z Velké Británie v době Druhé světové války. Konkrétně jsem si při psaní tohoto článku vzpomněl na dojemná slova královny Alžběty, manželky krále Jiřího VI. a matky současné panovnice Alžběty II., která tehdy pronesla: „Moje děti nikdy neodejdou beze mě, já nikdy neodejdu bez svého manžela a král zemi neopustí!“  Také se mi vybavil projev Winstona Churchilla, který tehdy ve Dolní sněmovně pronesl taktéž známá slova: „Budeme bojovat na plážích, budeme bojovat na přistávacích plochách, budeme bojovat na polích a v ulicích, budeme bojovat v kopcích; nikdy se nevzdáme.“ Možná v tom najde i vy podobnost, když si znovu pustíte různé proslovy ukrajinského prezidenta a vrchního velitele ozbrojených sil, který představuje skutečného hrdinu dneška.

Snad…

Nám však nezbývá nic než se za Ukrajinu, její lid, její armádu a prezidenta modlit. Ukrajina bude v následujících dnech těžce zkoušena. Můžeme jim pomoct finančně a můžeme zde pomoci uprchlíkům, kteří sem přijdou a utíkají z válečné země. Můžeme vyjádřit svůj nesouhlas s invazí účastní na demonstraci nebo si sebou vezme stužky v ukrajinských barvách. Přejme jim tedy spoustu štěstí. Nakonec bych tento článek zakončil tradičním zvoláním, který se v posledních dnech vyjadřuje podpora Ukrajině: Sláva Ukrajině! Sláva ukrajinským ozbrojeným silám! Sláva hrdinům!


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..