politicon.eu

názory a komentáře

Česko

„Přítel a přítelkyně“ aneb Česká strana sociálně demokratická a její sjezd


Zbývá několik posledních dnů do začátku 40. sjezdu ČSSD. Delegáti se budou rozhodovat, jaké vedení si zvolí a na výběr budou mít z opravdu velké hromady. Kandidovat na předsedu chce 7 členů strany, jmenovitě Chovanec, Hamáček, Zimola, Žatecká, Staněk, Krejčík a Jukl. Na pozice místopředsedů je kandidátů dokonce několik desítek. Píše se rok 2018 a osmička je pro české dějiny velmi zásadním datem. V české historii se událo spoustu skvělých momentů (1158 – Vladislav II. se stává prvním českým králem, 1348 – zakládací listina Univerzity Karlovy, 1978 – Let Vladimíra Remka do Vesmíru), ale také nespočet smutných a bolestných okamžiků (1938 – Mnichovská dohoda, 1948 – Komunistický převrat, 1968 – Vpád vojsk Varšavské smlouvy). Avšak nejklíčovějším momentem v české historii pro Českou stranu sociálně demokratickou byl rok 1878, kdy vznikla jako odnož rakouské sociální demokracie. Mnozí kandidáti v rozhovorech uvádějí, že je tomu 140 let od vzniku strany a je potřebný určitý restart, který je vrátí zpět na výsluní. Paradoxem je, že to zaznívá z úst lidí, kteří jsou za neúspěch strany přímo zodpovědní. To, co nedokázal za 140 let nikdo, tzn. nacisté, komunisté, ani V. Klaus, tzn. potopit sociální demokracii, se povedlo vedení za posledních 13 let, kdy měla v parlamentních volbách 32% všech hlasů (tj. přibližně každý 3. volič, v posledních parlamentních volbách tomu byl až každý 14. volič).

Osobně tu vidím pouze tři kandidáty na předsedu, kteří jsou pro sebe schopní ukořistit vítězství. Jsou to Milan Chovanec, Jiří Zimola a Jan Hamáček – důvodem je, že všichni tři jsou dlouholetými členy strany, kteří již něco v politice „dokázali“ a mají potřebnou energii funkci předsedy vykonávat, tedy alespoň to o sobě tvrdí.


  • Milan Chovanec – Statutární místopředseda strany, poslanec, účastník „Lánského puče“ a posléze „pravá ruka“ Bohuslava Sobotky.
  • Jiří Zimola – Předseda Krajského výkonného výboru Jihočeské kraje, bývalý hejtman, bývalý poslanec, účastník „Lánského puče“ a nyní řadový krajský zastupitel a radní města Nová Včelnice (okr. Jindřichův Hradec).
  • Jan Hamáček – Místopředseda strany, poslanec, bývalý předseda Poslanecké sněmovny PČR, bývalý předseda Mladých soc. demokratů.

Milan Chovanec byl v posledních týdnech hodně vidět a nejvíce pak ve volebním štábu Miloše Zemana, kde stál po boku Martina Nejedlého, Tomia Okamury a Jaromíra Soukupa. Věděl, že mu to může přinést rozhodující hlasy ve volbě předsedy strany, bude to ovšem stačit i potom, co stál u největšího pádu v historii soc. dem. ?

Jan Hamáček v posledních dnech byl aktivní, dokonce naznačil, že by připustil vládní angažmá ČSSD za předpokladu jiné osoby na postu předsedy vlády. Potenciál má, dokáže ho zužitkovat?

Jiří Zimola každý den zveřejní několik příspěvků na sociálních sítích, ve kterých nechybí emoce. Myslím si, že ví, jak zaujmout potencionální voliče sociální demokracie. Dají mu však delegáti funkci, aby mi mohl dokázat, že je schopný vyhrávat i na celostátní úrovni?

Můj osobní odhad je takový, že novým předsedou se stane Jan Hamáček, i přes mé výtky si myslím, že je ze všech tří kandidátů nejmenším zlem a ČSSD by pod ním zažila zajímavé časy – budou to časy, kdy si sociální demokraté budou muset sáhnout na dno. Bude jejich nový lídr politickým vůdcem, nebo další loutkou ve světě politiky? Nechme se překvapit.

A co pozice místopředsedů? Neřešit je, když se volby vyhrajou – veškerá sláva předsedovi. Když se prohrajou – honba za potrestáním postihne i je. Žertuji, samozřejmě nelze dopředu říct, kdo všechno se stane místopředsedou, když kandiduje několik desítek členů, ale sledování bude určitě stát za to. Pozice místopředsedů je důležitá hlavně z důvodu případného vyjednávání o vládních funkcí, přerozdělování výborů, atd… Je o co hrát, doufejme, že nové vedení bude mít rozum a dokáže ze současné situace vytěžit maximum.



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..