politicon.eu

názory a komentáře

Informační válka

Dve muchy jednou ranou. Proruské dezinformačné médiá na Youtube aj zarábajú

Napriek tomu, že ich hlavnou úlohou je šíriť lži a polopravdy, prokremeľské médiá dokážu zarobiť milióny eur.

O tom, koľko dokážu stránky produkujúce falošné správy zarobiť, sme sa dozvedeli už z macedónskeho mesta Veles. V roku 2016 tu partia ľudí produkovala pred prezidentskými voľbami desiatky správ pre amerických čitateľov. Ako tvrdí jeden z autorov, údajne dokázal na reklamách zarobiť viac ako 2 500 dolárov denne.

Zle na tom nie sú ani prokremeľské médiá. Koľko peňazí z reklám prúdi na účty dezinformačných médií, zisťovala spoločnosť Omelas. Medzi rokmi 2017 a 2018 sledovala viaceré ruské médiá, vrátane RT, NTV, Rossija 1, TV Zvezda a ďalšie. Omelas zaujímalo, koľko tieto médiá zarobili medzi rokmi 2017 a 2018 z reklám pri videách, ktoré zverejňujú na svojich kanáloch na platforme Youtube.

Na to, aby médium mohlo na reklamách zarábať, musí spĺňať určité podmienky (napríklad minimálne 4 000 odoberateľov). V praxi platí, že čím viac videní video má, tým viac peňazí vlastník získa.


Koľko teda zarábajú skúmané proruské médiá na Youtube? Podľa Omelas v rokoch 2017 a 2018 približne sedem miliónov dolárov. Najväčší podiel na zisku mali ich anglické a ruské mutácie, ale k celkovej sume prispeli aj ich španielske či arabské verzie.

Spolupráca s Kremľom sa oplatí aj Youtube. Kým dezinformačné médiá zarobili sedem miliónov dolárov, Youtube vďaka nim za rovnaké obdobie zarobil len o milión dolárov menej. Zarážajúci je aj rozsah pôsobenia týchto médií na tejto platforme. Skúmané kanály za celý čas svojej existencie nazbierali viac ako 30 miliárd videní. Keby išlo o jeden spoločný kanál, ocitol by sa na 3. mieste v rebríčku sledovanosti, píše sa v štúdii.

Autorem je Matej Spišák, text vyšel na serveru antipropaganda.sk. Převzato se svolením.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..