politicon.eu

názory a komentáře

Česko Z

Dlouhodobý problém ODS. Je koalice SPOLU řešením?

ODS je tradiční strana se svéráznou minulostí, zažila vrcholy a pády, silné i slabé předsedy, stabilitu a nestabilitu, korupci, změny kurzu, politické machinace a tak dále. Na tom nemusí být v zásadě nic špatného, právě naopak z toho strana často může čerpat zkušenosti a ponaučení, které se novým stranám často nedostává. U ODS se však objevil jev, který by se dal nazvat toxicita značky, zkrátka spousta lidí vidí u ODS dobré tváře, které by v jakékoliv přímé volbě podpořili, vidí tváře se kterými souhlasí a které respektují, ale pak si všimnou, že vedle tváře oblíbeného politika je takové malé modré logo a tak si řeknou, že než aby volili toto logo u kterého si pamatují všechny problémy (na dobré věci si málokdo vzpomene, volič neodměňuje dobrou práci a trestá špatnou) to raději hodí někomu jinému, někdo třeba svěžímu větru Pirátů, někdo hnutí STAN, o kterém slyšel až nyní (přesto, že je ve sněmovně již 11 let) a někdo se porozhlédne po krajní pravici, či v táboře Babišovského populismu.

Nová tvář, která vstoupí do ODS s dobrými ideály je okamžitě hozena do jednoho pytle s korupčníky a „kmotry“. I přesto, že se ODS snažila očistit od doby před rokem 2013 (a z velké části se skutečně očistila), v očích veřejnosti se to však nepovedlo. Pro širokou veřejnost bude značka ODS zřejmě navždy poškozena, spojena s divokými devadesátkami, privatizací, kterou obrovská část lidí považuje za nepovedený rejd zlodějů (nehledě na pozitivní výsledky) a obecně nesplněním očekávání ekonomického boomu. Obecně si myslím, že naše privatizace se poměrně povedla a je to zásluha Václava Klause a ODS, avšak to není předmětem tohoto textu, důležité je, jak to vnímají občané a většina to nevnímá pozitivně viz výzkum STEM/MARK z roku 2020. Z těchto důvodů si myslím, že značka Občanské demokratické strany, už jako taková nikdy nezíská 30 %, myslím si, že její maxima jsou kolem 20 % a to spíše méně než více. Například společnost Median přisuzovala ODS od října 2017 do srpna 2020 volební potenciál mezi 15-21 %.

To, že si velká část politiků ODS, a i spousta voličů, stále myslí, že ODS může někdy sama dosáhnout 30 % hlasů, je tím, co ODS brzdí od toho, aby svůj potenciál mohla využít naplno. Od politiků ODS a jejich voličů jde kvůli příliš vysokým očekáváním často vidět frustrace z nenaplnění svých cílů, z frustrace vychází taky styl komunikace některých politiků, který se jeví až nepřátelsky. Zatímco takový styl komunikace může mobilizovat jádro strany, nikoho nového oslovit v podstatě nemůže. Mobilizace jádra je legitimní metodou před volbami, pokud jste stranou s potenciálem 35-40 % a voličským jádrem okolo 25 %, není to však dobrá metoda, pokud máte volební potenciál pod 20 % a jádro 6-9 %, tímto útočným stylem komunikace se totiž může stát, že vám časem nezbude nic než jádro a co víc i jádro se časem může začít štěpit. Toto je opravdu velký problém ODS a u některých jejich politiků, kteří jsou ve straně třeba 20-30 let je ta nervozita z nízkých preferencí často viditelná, často pak vede i k podivnému stylu kampaně a vyjadřování vedení strany.

Koalice SPOLU jako lék?

Koalice SPOLU (tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), do tohoto problému vnáší nové světlo, najednou se 20 % nejeví tak nereálně, potenciál koalice se pohybuje od 24,5 % u Medianu do 36 % u Ipsosu (ten je nutno brát s rezervou, protože jeho průzkum je dělán pro koalici SPOLU). Najednou existuje možnost vítězství pro ODS. Ve volebních modelech však snad všechny společnosti přisuzují koalici SPOLU až třetí místo. Proč jsou Piráti populárnější než SPOLU? Jednoduše proto, že mají více energie, a hlavně nemají takovou minulost. Ve SPOLU mají všechny 3 strany dlouhou a složitou minulost, koalice SPOLU dělá tu chybu, že nedostatečně skrývá značky jednotlivých stran, Piráti s hnutím STAN podobné věci nečelí. Nižší preference SPOLU opět odhalují ten stejný problém, jako nízké preference ODS v předchozích letech. SPOLU nebo minimálně někteří její viditelní členové jako Marek Benda začínají kopat do Pirátů, ano je možné, že si vybíjí i to, že byl od Pirátů neprávem nařčen z toho, že prosazuje volební systém který neodráží vůli voličů, ale stran, tak či tak, je nutno konstatovat, že ačkoliv se SPOLU s Piráty bude muset utkat v kampani (není možné vyklízet pozice jen protože společně budou muset vládnout), není účinné bojovat s Piráty opakováním frází o levičácích a neomarxistech. Kritika Pirátů musí být mnohem cílenější, musí útočit na jejich kompetence, program (který v Evropském prostředí rozhodně není nějak silně levicový), schopnosti a podobně. Štěkání a náhodné výkřiky SPOLU body nepřivedou. Antikampani se sice nevyhneme, ale samozřejmě je mnohem důležitější vést hlavně pozitivní kampaň, ta dosud nebyla možná i vzhledem k tomu, že ještě není program.

SPOLU může být lékem na neduhy ODS, tato koalice by klidně mohla mít trvalejší ráz, vyústila-li by v integraci všech tří subjektů do jednoho subjektu, ať už pod názvem SPOLU či pod jiným názvem, mohlo by se jednat opravdu o lék na minulost ODS, KDU-ČSL i TOP 09, takové trvalé spojenectví by v budoucnu nemělo mít problém dosahovat výsledku 20-30 % a stát se opravdu zásadní silou na politickém hřišti, taková strana by měla sílu vyhrávat volby i vládnout. Pokud se však integrační zastaví hned po volbách, tak bude česká pravice dlouhodobě silně oslabená a nebude mít příliš naděje na posílení.

Jak postupovat

Výhodou SPOLU je jednoznačně velká, a hlavně aktivní členská základna a vedení, které je ochotné ji naslouchat, jak se ukazuje u projektů Česko.plus a Česko.pro, to je hlavní a největší výhodou SPOLU respektive ODS. Dovoluji si načrtnout některé body, které by koalice SPOLU podle mého názoru měla plnit, aby se dostavil úspěch:

  1. Konečně dokončit program a začít kampaň, SPOLU už nyní ztrácí, březnové rozdávání respirátorů se jevilo jako dobrá náhražka kampaně, ale koalice to neprodala, volby jsou ale už blízko a kampaň ostatních stran už začala.
  2. Naslouchat členské základně, nehledě na funkce, jaké dotyční mají, nehledě na to odkud jsou.
  3. Nepohrdat voliči kteří vás nevolí, koalice nemá dost voličů na to, aby si to mohla dovolit. Musíte lidi přesvědčovat, že jste lepší než ostatní a ne, že ostatní jsou horší než vy.
  4. Když kritizovat, tak promyšleně, výkřiky o neomarxistech zajímají jen úzkou skupinu lidí. Kritiky může být klidně mnohem méně, pokud bude dobře cílená, tak se to setká s větším úspěchem než když ji bude více, ale nebude cílená.
  5. Vést pozitivní kampaň.
  6. Snažit se potlačit „značky“ jednotlivých stran, na každém billboardu nemusí být všechny tři loga.
  7. Až do voleb sjednotit marketing, sjednotit politiky, cokoliv budete prosazovat, prosazujte to SPOLU. Vypadá vážně hrozně když část koalice pro něco hlasuje a část ne.
  8. Využijte léto na maximum. Bude snad možné pořádat hromadné akce, snad bude možné vést pořádnou kontaktní kampaň, nezaspěte to, jde o vše. Ke kontaktní kampani zmobilizujte členskou základnu, samozřejmě nenadchnete všechny, ale ze všech kandidujících subjektů máte nejvíce členů (nějakých 38 tisíc lidí rozmístěných napříč republikou), tak ať jdou vidět
  9. Zahoďte bezzubé fráze, které dnes používá zejména předseda Fiala, na propagačních materiálech fakt nemůže být „O rouškách z Číny chceme jednat ve sněmovně“ nebo „Biflování žádnou radost z učení nepřinese“, koho takový marketing oslovuje? Domnívám se, že jde dosáhnout toho, aby Petr Fiala zněl autenticky, a přitom zaujmul voliče, jen to chce asi lepší tým kolem něj.
  10. Nereagovat na každý průzkum a otázky na průzkumy, podrážděně, ono to pak vypadá, že si před nimi zakrýváte oči.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..