politicon.eu

názory a komentáře

Evropa Evropská unie Z Zahraničí

Jak bude pokračovat Fidesz mimo EPP?

Předseda Maďarské vládní strany Fidesz a zároveň premiér Maďarska Viktor Orbán nedávno oznámil, že právě strana Fidesz opouští Lidoveckou frakci v rámci Evropského parlamentu, takzvanou EPP. Tento čin se stal dne 18. března skutečností a strana Fidesz již oficiálně odešla z Evropské frakce lidovců. V podstatě tento krok nic extra neznamenal, strana měla již poměrně dlouho pozastavené své členství právě v EPP.

Situace v Maďarsku

Předpokládám, že většina ze čtenářů tohoto článku je zhruba obeznámena se situací v Maďarsku, budu se to však snažit nějak v krátkosti shrnout. Maďarsko je aktuálně na hranici mezi demokracií a autoritářským režimem. Vládní strana Fidesz má totiž v Maďarském parlamentu většinu a může si prosazovat v podstatě, co se jim zachce. V zemi jsou také ve velkém ovlivňovány média i ta veřejnoprávní, která se však stala de facto medii státními, která šíří “vládní propagandu” a jsou velmi provládně zaměřená. Maďarsko tak schytává kritiku ze všech stran. V poslední době také udělal Orbán kontroverzní krok v podobě objednání ruské vakcíny Sputnik V, která však nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou.

Důvody k odchodu

Jedním z hlavních důvodů byl dlouhodobý rozpor mezi Maďarskou vládní stranou a zbytkem Evropských lidovců. Jak již jsem v článku zmiňoval, strana měla dokonce pozastavené členství v EPP, její europoslanci však stále hlasovali společně se zbytkem frakce. Premiér Orbán také uvedl, že panovaly názorové neshody. Orbán tento krok oznámil v návaznosti na to, že byly schváleny nové pravidla, aby mohl být Fidesz jednodušeji z frakce vyloučen. Orbán se tak rozhodl, že je lepší pro jeho reputaci a hlavně jeho strany, když odejde sám, než aby byl z frakce odejit.

Jak bude Fidesz postupovat dále?

Nebízí se více potencionálních možností, podle mého by bylo nejlepší, kdyby se Fidesz připojil k frakci ECR, aneb Evropští konzervativci a reformisté, členem této frakce je například česká ODS, ale také vládní strana Polska PiS, která je často právě k maďarskému Fideszu připodobňována v ohledech oklešťování právního státu, ale i demokracie. 

Další alternativou je také to, že by si Fidesz vytvořil vlastní novou frakci, Orbán uvedl, že by rád spolupracoval italskou stranou Liga, které lídr Matteo Salvini však uvedl, že má teď důležitější věci na práci. Tato strana je však dnes součástí frakce Identita.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..