politicon.eu

názory a komentáře

Ekonomika Evropa Historie Zahraničí

Úklady o život Evropy


Úklady o život Evropy – těmito slovy začíná obžaloba proti hlavním válečným zločincům v Norimberku. Tento Norimberský proces byl vedený Spojenými státySovětským svazemFrancií a Velkou Británií proti hlavním představitelům nacistického Německa. Nacisté byli souzeni za zločiny proti lidskosti, účast na spiknutí nebo společném plánu ke spáchání zločinů proti míru, a válečné zločiny. Odsouzeno bylo několik členů vedení bývalé Německé říše, avšak elita (Hitler, Himmler, Goebbels..) údajně spáchala sebevraždu. Někteří zločinci byli osvobozeni, například ex-prezident Říšské banky Hjalmar Schacht mohl před norimberským tribunálem dávat najevo svoji převahu: chtějí-li ho soudit, musí soudit i britské a americké společnosti, že pomohly vyzbrojit Německo. Někteří ostatní šéfové německého průmyslu byli na nátlak Washingtonu ochráněni před tribunálem. Byli postaveni před místní soudy, které byly svěřeny americkým soudcům – a ti se řídili precedentním rozhodnutím norimberského tribunálu ohledně Schachta. Zvláštní [1].

Rozpoutání války je vždy obrovský byznys, a to zejména pro státy, které jsou, nebo by mohly být světovými mocnostmi a můžou válku nejvíce ovlivnit. Pokud se takovýto stát nachází ještě k tomu v dluzích, s podkopanou ekonomikou, nízkou životní úrovní a morálkou obyvatelstva, jak je tomu dnes v nejedné zemi, je zkrátka ideálním řešením tento stagnující stav rozhýbat válkou. Nejefektivnější způsob je naverbovat všechny práceschopné muže, kteří jako nejsilnější články společnosti ji dokáží i nejlépe rozdmýchat. Několik jich poslat vyrábět zbraně, zbytek naučit ty zbraně ovládat. A pokud je populace dostatek, tak se daný stát právě stal světovou velmocí. Světová velmoc si klade světové ambice.

V případě hitlerovského Německa chtěli germanizovat celou Německou říši, stát se velmocí, která smí opět zaútočit na SSSR a později dobýt USA. Rozpoutání nejkrvavějšího a nejděsivějšího bídačení lidských životů v dějinách (za „vyšším účelem“) si vyžádalo celkem 50 milionů usmrcených mužů, žen a dětí. Nejdramatičtěji nacistické běsnění odnesli Židé, kterých z celkových 8 milionů na evropském kontinentě přežily pouze 3 miliony. Největší škody na životech však byli způsobený Rusům (20 mil. padlých), Polákům a Číňanům (každý asi 6 mil. padlých) Pustošení nacistické ideologie však zanechalo obrovské škody nejen na životech, ale poškodilo, či úplně zničilo národní památky, města, střediska národních kultur. Jen v Evropě bylo podle odhadů zničeno 23 milionů domů, 14 mil. Veřejných budov, přes 200 000 km železničních tratí. Největší pustošení zažil Sovětský svaz. Zde bylo vypáleno asi 1 700 měst, 6 mil. Budov, 84 000 škol aj.[2]


Mějme na paměti, že různé mírové organizace málokdy ochrání cokoliv před agresorem. Mějme na paměti, že tyto hrůzy se staly v moderní, inteligentní, dá se říct demokraticky (před 2.s.v.) založené společnosti. Tvory tohoto zla jsme my sami a naše chorobné myšlení. To co se stalo celkem nedávno, se může brzy znovu a znovu opakovat, protože ti, co se poučili, již zemřeli a u moci jsou nepoučení, krví nepotřísnění vládci, jejichž ideje a názory nemají daleko od radikality a krutosti idejí nacistických a fašistických vůdců. (ostatně, někdy jsou to i jejich potomci) Mnoho lidí věří, že následování západního, liberálního modelu po vzoru USA je tou správnou cestou k rostoucí ekonomice, svobodě a prospěchu. Stejně tak mnoho lidí bylo ještě před sedmdesáti lety stejně skálopevně přesvědčeno, že Žid není to samé, jako jeho árijský soused a že je podčlověk. Dnes se každý demokrat ohání tím, že jsme si všichni rovni. S tímto souhlasím, ale je jen otázka času, kdy tento pojem bude různě zohýbán a změněn k libosti současné vládnoucí elity.

  1. Online: ROOT.CZ, Děrné štítky a holocaust: konečné řešení jako byznys, Http://www.root.cz/clanky/derne-stitky-a-holocaust-konecne-reseni-jako-byznys/ [online]. [cit. 2015-12-20].
  2. ŽILIN, Pavel Andrejevič. Druhá světová válka – souvislosti a poučení. 1.vyd. Praha: Naše vojsko, 1989, s. 154.



zdroj ilustrace: www.commoditytrademantra.com


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..