politicon.eu

názory a komentáře

Česko Společnost Z

BEST IN COVID – BEST IN VAKCINACE

Pokud někdo z vás poslední rok neseděl pod kamenem, pravděpodobně jste si všimli, že tu máme pandemii koronaviru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19. Tato nemoc se na přelomu zimy a jara roku 2020 rozšířila masivně po celém světě a zemřelo na ni již přes 1,5 milionu lidí. Pandemie navštívila Českou Republiku poprvé 1. března a v tento den přibyli první 3 nakažení.

Průběh pandemie v ČR

První vlnu naše země poměrně zvládla až na malé přestupy vlády, jako například protiústavní uzavření hranic země pro vycestování. Dále mezi tyto přestupy patří například to, že byly opatření zaváděny podle zákona pro ochranu veřejného zdraví, což bylo špatně, protože se tím chtěla vláda vyhnout placení reparací podnikatelům za vzniklé škody, správně měla být totiž vydávána podle nouzového zákona. Za tímto úspěchem s první vlnou koronaviru stála hlavně jasná a pohotová reakce, díky které byly zavedeny opatření včas a tak nehrozil tzv. Italský scénář. První problémy se začaly projevovat v době léta a hlavně letních prázdnin. Vláda totiž opatření skoro úplně zrušila a na některých místech republiky(v této době hlavně oblast Karviné a Ostravy) byly zaváděny pouze lokální opatření. V této době také Babiš pronesl jeho známá slova: We are best in Covid. Tyto “prorocká slova” Babiš pronesl při příležitosti 15. ročníku Bledského ekonomického fóra. Best in Covid jsme však v této době nebyli, toho jsme dosáhli až ke dni 2.10.2020.

Druhá vlna de facto začala 1. září 2020. Vzrůst počtu nakažených byl zapříčiněn hlavně začátkem školního roku a s tím spojeného “promořování” dětí ve třídách. Vláda však zpočátku odmítala zavést opatření a nouzový stav byl zaveden až o měsíc později, tedy od 1. října. Na konci září následně došlo ke změně na pozici ministra zdravotnictví, kterým se nově stal symbol první vlny Roman Prymula, který ve funkci nahradil “úředníka ministra” Vojtěcha.

2. října jsme pak byli „nejlepší v Evropě v počtu nakažených na obyvatele“ a doposud největších denních čísel jsme se dočkali 27. října kdy čísla vystoupala na skoro 16 tisíc nově nakažených za jeden jediný den. 23. října pak nastala známá chvíle, kdy se celá republika probudila do odhaleného skandálu ministra Prymuly a šéfa poslanců ANO Faltýnka, kteří v době kdy měly být restaurace zavřené, navštívili restauraci Rio na Vyšehradě. Ministr pak musel rezignovat na jeho funkci a Faltýnka to stálo symbolickou pozici 2. člověka hnutí. Čísla se následně pod restrikcemi snižovala a další ministr zdravotnictví Blatný také představil systém PES.

2. část druhé vlny začala na začátku prosince. Byla způsobena rychlým rozvolnění podle systému PES, díky kterému se otevřely například nákupní centra a předvánoční trhy, kam se vydalo mnoho lidí, kteří si chtěli užít trochu té předvánoční nálady. Systém PES tak rychle stoupnul zpátky až na 5. stupeň.

Protiepidemický systém (PES)

Dne 13. listopadu byl ministrem zdravotnictví představen protiepidemický systém PES, který má 5 stupňů a stupnici 1-100. PES je však podle mého velmi špatně navržený a jeho velkou nevýhodou je, že i v prvním stupni je potřeba nouzový stav, který by se měl vyhlašovat pouze v opravdových situacích nouze jako například povodně, válka, pandemie, zemětřesení atd. Mezi další nevýhody PSA je hlavně to, že umožňuje přehnaně rychlé rozvolňování, kvůli kterému se však podle zkušeností počet nakažených denně začne zpátky rychle zvedat.

Vláda se však v posledním době PSEM přestává řídit a podle samotného ministra Blatného má již dokonce „štěňata“ v podobě systémů pro jednotlivé odvětví jako např. sport atd. Vypadá to však, že je jen otázkou času, kdy PES chcípne podobně jako semafor.

Vakcinace v ČR

27. prosince by měla do České republiky dorazit vakcína proti koronaviru, která byla zařízena Evropskou unií, která objednala dohromady 12,5 milionu kusů. Tato vakcína byla vyvinuta americkou společností Pfizer ve spolupráci s německou firmou BioNTech a její výsledky zatím vypadají velice dobře. Tato vakcína byla první vakcínou proti Covidu-19 na světě, když nepočítám ruskou vakcínu Sputnik V., která se sice používá, ale pouze v Rusku z nařízení tamního prezidenta Vladimíra Putina a v omezené míře také v Srbsku.

Spoustu lidí odmítá toto očkování, ale ve skutečnosti je to jediné řešení jak se z této situace dostat. Lidé, kteří odmítají vakcinaci si neuvědomují jaké by to bylo, kdyby jejich prarodiče zemřeli na koronavirus jenom protože odmítli, aby se jejich babičky a dědečci nechali očkovat. Pravděpodobnost, že důchodce dostane koronavirus a na následky zemře je totiž obrovská oproti pravděpodobnosti, že by zemřeli na vedlejší účinky vakcíny.

Vláda však dodnes nemá funkční plán očkování ohledně toho, které skupiny obyvatelstva budou přibližně kdy očkovány, nebo v jakém pořadí očkovány. První by však podle veřejných zpráv měli být zdravotníci a doktoři, u kterých je nebezpečné, že by mohli nemoc šířit mezi další pacienty a také by kvůli velkému množství nakažených zdravotníků mohl zkolabovat celý zdravotnický systém země. Kdo však bude následovat? Pravděpodobně bych řekl, že senioři v domovech důchodců, ale oficiálně to nikde není.

Aktuálně ani nevíme jak rychle bude očkování v ČR probíhat a kdy bude proočkovaných alespoň 25% obyvatelstva ČR což odpovídá asi 3 milionům lidí. Snad to půjde s očkováním rychle a z této situace se dostaneme co nejrychleji. Do stavu před koronavirem se však již možná nikdy nedostaneme a například měření teploty na letištích bude nový základ. Existuje však spoustu lidí, kteří si myslí, že svět po Covidu bude stejný jako před ním, to je podle mého již nemožné. Je to jako by si někdo myslel, že svět po 9/11 bude stejný jako před ním.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..