politicon.eu

názory a komentáře

Česko

Budoucnost „České pravice“

Česká pravice na tom dlouhodobě není nejlépe a nyní se nachází ve vzduchoprázdnu nebo chcete-li na rozcestí. Je mnoho možností, jakou cestou se vydat a česká pravice se bude muset časem rozhodnout. Na následujících řádcích představím některé z těch cest, které jsou dle mého názoru nejpravděpodobnější a nejzajímavější.

Integrace

Integrace středopravých stran je jedna z nejčastěji skloňovaných možností. Integrace může mít mnoho podob, ať už postupné spojování středopravých stran do jedné či dvou, nebo účelné spojování do předvolebních koalic za účelem zvýšení počtu získaných mandátů.

Scénář účelového spojování středopravých stran se mi osobně jevil nejpravděpodobnější v době před více než půl rokem, tou dobou probíhali mnohé rozhovory na pravici, TOP 09 jednala s hnutím STAN, ODS si namlouvala KDU-ČSL a zdálo se, že vše směřuje tímto směrem. Někteří v té době propadali skoro až eufórii z toho, že se pravice konečně dává dokupy, někteří naopak vyjadřovali obavy nad těmito účelovými spojenectvími, ovšem bylo málo těch, kteří by říkali, že se spojování (nebo alespoň námluvy) nekoná.  Dnes je vše jinak, po výbuchu jednání mezi TOP 09 a hnutím STAN, kdy se hnutí STAN rozhodlo namísto společné cesty s TOP 09, budovat vlastní značku. Samozřejmě nechybělo praní špinavého prádla na veřejnosti a to hlavně na sociálních sítích.


Jednání mezi ODS a KDU-ČSL zase uvízla na mrtvém bodě poté, co si KDU-ČSL zvolilo nové vedení, v čele s Marianem Jurečkou, bývalým ministrem zemědělství Sobotkovi vlády. Jurečka nejeví velký zájem o koalici s ODS. Když se ho při debatě kandidátů na předsedu KDU-ČSL ptali, s kým by nejraději spolupracoval, jeho odpověď byla, že s hnutím STAN, se kterým už ale jednou spolupráce ztroskotala. Ostatní kandidáti odpověděli, že by nejraději spolupracovali s ODS. Po zvolení M. Jurečky do čela lidovců jakoby jednání mezi ODS a KDU-ČSL utichla. V některých krajích se však podařilo vyjednat koalice pro volby do zastupitelstev krajů, nicméně to je o dost jednodušší disciplína, než jednání k „hlavním volbám“ tj. k volbám do Poslanecké sněmovny.

Jeden vítěz, dva poražení a ten čtvrtý

Název této možnosti se může zdát podivný, nicméně přesně vypovídá o jejím obsahu. Znamená konec her pravicové opozice na to, že jsou všichni jedna parta, že spolu musí bojovat proti „vyššímu zlu“ jménem Babiš a že si navzájem nekonkurují. Jednoduše řečeno, tento scénář by znamenal to, že by se opoziční středopravé strany utkaly o to, kdo bude vítězem, který se stane tím opravdovým a nezpochybnitelným hegemonem pravice. Z takového souboje by nejspíš vzešel jeden vítěz, který by získal přes 20 % hlasů ve volbách, dva poražení, kteří by získaly o dost méně než 5 % hlasů a ten čtvrtý který by se i nadále pohyboval na hraně 5 %, ale spíše mírně přes.

Takový souboj na pravici by bylo jistě velmi zajímavé sledovat a média by si na něm smlsla. Také by se na něm přiživily jak současné vládní strany, tak hlavně Piráti a z velké části nejspíše i Trikolora. Teoreticky by si tak pravice mohla zadělat na ještě větší problémy. K voličům Pirátů by nejspíše utíkali voliči STAN a TOP 09, které by vzájemné pře na pravici přestali bavit a obávali by se, že jejich hlas propadne. Více radikální voliči ODS by pak nejspíše přešli k Trikolóře, čímž by jí mohli pomoct k překročení 5 %. Tento scénář by byl z krátkodobého hlediska nejspíše pro pravici dost bolestivý, mohl by vyústit až v propadnutí 10 % voličských hlasů. Z dlouhodobého hlediska by však tento scénář mohl být pro pravici obrozující, vyprofilovala by se jedna silná pravicová strana doplněná tou tzv. čtvrtou, voliči neúspěšných stran by časem pragmaticky přešli k těm silnějším a do budoucna by tady klidně mohla být středopravá strana s 25-35 %. Jedna pravicová síla, která by byla schopná společně s jednou středovou stranou vzdorovat dnes poměrně stabilní levici.

Čekací scénář

Čekací scénář, jak už název napovídá je scénář, ve kterém bude ODS, TOP 09, KDU-ČSL a hnutí STAN sedět takříkajíc s rukama založenýma v klíně a doufat, že konečně voliče osvítí a pochopí, že Babišova vláda není to pravé a rozhodnou se volit právě je. Nadále by se opozice tvářila jako parta přátel, u kterých však občas vyplave na povrch nějaká nepěkná hádka na sociálních sítích. Opozice by stále ne/spolupracovala, všichni by se tvářili, jak je v pořádku, že hnutí ANO má po 7 letech, ve vládě, v průzkumech stále 30 %, že volič zničehonic prozře nebo, že samy se svým malým rozpočtem dokáží udělat tak úžasnou kampaň, že všichni voliči levice půjdou volit pravici.

Bohužel bude-li zvolena tato strategie a zatím to vypadá tak, že bude, pravicová opozice rychle zjistí, že není schopná příští volby vyhrát, možná ani udržet současné pozice. Z takového scénáře by vyšly silnější vládní strany v čele s hnutím ANO. Nečinnost středopravých stran by mohla přihrát body agilním Pirátům, kteří nemají tak silný ideový základ jako pravice, což jim dává větší flexibilitu, jejich útoky proti vládním stranám posiluje také to, že nikdy nebyli ve vládě a tak nemají za sebou skandály, které má každá z pravicových stran. Hnutí STAN se může tvářit, jakože je úplně nové, v nejvyšších patrech politiky je ovšem už 10 let, všechny středopravé strany v současné poslanecké sněmovně už ve vládách byly a umazaly se. Piráti ve vládě nikdy nebyli a díky tomu mají stále ten étos mladé krve, co vše vyčistí, heslo „pusťte nás na ně“ je pro ně stále použitelné. Nicméně i kdyby Piráti posílili, nejvíce by získal Andrej Babiš, vždyť by získal další 4 roky vlády a to poměrně zadarmo.

Zezelenání TOP 09 a Starostové na vlnách


Odklon TOP 09 od pravice a úkrok do zeleného středu až doleva je něco, co se částečně děje už nyní. V krajských volbách kandiduje TOP 09 se Zelenými už ve 4 krajích. TOP 09 se už delší dobu silně prezentuje tématy jako vyšší tresty za týrání zvířat, ochrana půdy, strana je také pro Green new deal for Europe, je v Evropském mainstreamu a zezelenání by jí nevadilo. Zelené strany jsou dnes atraktivní zejména pro mladé liberální městské voliče, na podobném základu je postavená i TOP 09, větším akcentem na zelená témata nebo i kandidaturou s podporou strany Zelených by TOP 09 mohla dosáhnout toho, že se do sněmovny dostane (a třeba i posílí). Samozřejmě nelze jen jednoduše sečíst výsledek TOP 09 a Zelených z posledních voleb, což by bylo okolo 7 %, více pravicový voliči TOP 09 by nejspíše odešli k ODS nebo jiné středopravé straně, jejich výpadek by však mohli naopak doplnit dnešní voliči Pirátů, které klima zajímá více než Piráty. Jsou to voliči, kteří by rádi volili Zelené už dřív, ale věděli, že strana Zelených nemá šanci dostat se do sněmovny.

Hnutí STAN je málo ideově vyhraněné hnutí, do sněmovny se poprvé dostalo podporou TOP 09 před 10 lety a s TOP 09 kandidovali ještě v roce 2013, poté se tyto dvě strany rozhádaly a STAN hledal úkryt u lidovců. S těmi to nakonec taky nevyšlo a STAN tak byl donucen zkusit volby na vlastní pěst. Tento obrovský risk jim vyšel a Starostové dokázali velmi těsně překročit 5 % hranici. STAN tak vytvořil ve sněmovně nejmenší politický klub s pouhými 6 poslanci. Od té doby prochází STAN různými obdobími, jednu dobu to vypadalo na návrat k TOP 09 pak zase ne. Dá se říct, že se STAN teprve hledá, minimálně na celostátní úrovni, přece jen jedná se o poměrně nesourodé seskupení komunálních politiků, jak už samotný název „Starostové a nezávislí“ napovídá.

Nejzajímavější mi však příjdou nenápadné námluvy hnutí STAN s Pirátskou stranou, na Pirátském celostátním fóru byla jediná zdravice právě od zástupce hnutí STAN a předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že hnutí STAN považuje za politicky nejbližšího partnera. STAN jako ideově nevyhraněné hnutí, hlásící se spíše k politickému středu, má k Pirátům poměrně blízko, jsou něco mezi systémovou stranou a antisystémovou stranou, podobně jako Piráti.

Pokud by došlo k vytvoření koalice Pirátů a hnutí STAN, nemuseli by se bát o překročení 10 % hranice pro koalice a obě strany by tak mohly být relativně rovnocennými partnery. Samozřejmě by STAN musel ustoupit ve skládání kandidátek silnějším Pirátům. Piráti ve volbách do poslanecké sněmovny 2017 získali přes 10 % hlasů, zatímco STAN jen něco málo přes 5 % hlasů. Výsledky opět nejde jen sečíst, nicméně vzhledem k neúplně rozporuplným zájmům voličů STAN a Pirátů by nemuselo ani jednu ze stran opustit příliš mnoho voličů, pokud by koalice dokonce dokázala být s výrazným náskokem v průzkumech první z opozičních stran mohla by se svést na tzv. snowball efektu, kdy by si voliči řekli, že toto je ta síla, která porazí Babiše a tak by tato koalice mohla čerpat nové voliče z řad nevoličů, prvovoličů, ale také z řad méně vyhraněných voličů ostatních opozičních stran TOP 09, ODS a KDU-ČSL . Taková koalice by tak mohla získat přes 20 % voličských hlasů, podobně jako se stalo na Slovensku s hnutím Oľano, nicméně i poslední události na Slovensku by nám měly být k takovémuto řešení výstrahou.

Oba tyto miniscénáře by znamenaly oslabení pravicové části politiky, nicméně posílení opozice.

Potenciálních scénářů je jistě víc, tyto scénáře mi však přijdou nejpravděpodobnější a zároveň také nejatraktivnější. Pravice, a vlastně celá opozice, poměrně tápe v tom, kudy se vydat. Zdá se, že chybí vůle a odvaha, nicméně na zbabělost není v současných chvílích čas. Strany mají zatím možnost v poklidu rozjímat o tom kterým směrem se dát, ale toho času je míň a míň. Rozhodnutí se jistě nemá uspěchat, ale dělat věci na poslední chvíli může mít také vážné následky. Jaké scénáře přijdou nejpravděpodobnější či nejlepší vám? Nebojte se také podělit, pokud vás napadají nějaké jiné.



Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..