politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Mezinárodní vztahy Z

Kdo je Joe Biden? A navštíví Česko?

Kdo je Joe Biden?

Tento člověk je opravdový „Homo politicus“ tedy člověk politický, který je v politice celý svůj život. V roce 1969 byl na očích veřejnosti poprvé a to kvůli tomu, že sice jako Demokrat podporoval republikánského kandidáta na prezidenta, kterým byl v tomto roce Richard Nixon. Jeho vysoká politická kariéra začala 3. ledna roku 1973, v tento den složil svůj slib jako Senátor za stát Delaware a stal se tak 5. nejmladším kongresmanem v historii.

Několikrát také zkoušel kandidaturu na prezidenta a hned 2x. Poprvé to bylo v roce 1988, kdy ho v primárkách porazil jeho soupeř Michael Dukakis. Následně to zkoušel znovu v 2008, kdy kandidaturu stáhl po primárkách v Iowě. Stal se však kandidátem na viceprezidenta Baracka Obamy. Po té byl několik volebních období již zmíněným senátorem až do roku 2009, kdy ho volala ještě vyšší politika a to hned vyšší o několik pater.

Byl totiž v listopadu roku 2008 zvolen viceprezidentem USA ve službách Baracka Obamy. Z tohoto titulu vyplývá také titul předsedy Výboru pro zahraniční vztahy a také předsedou Výboru pro soudnictví. Všichni si však mysleli, že toto bylo završení jeho politické kariéry, která již nikam dále nepovede.

Volby 2020

Jak už víme tento rok se uskutečnili za mnoho nejasností prezidentské volby v USA, ve kterých vyhrál jak již jsem zmiňoval demokratický kandidát Joe Biden a jeho kandidátka na viceprezidentku Kamala Harris. Donald Trump však dodneška odmítá uznat, že by volby prohrál a zatím neuskutečnil žádné prohlášení o tom, že by Joe uznal vítězem. Nechal však započít proces předání moci, díky kterému získá Joe Biden přístup k utajovaným informacím a zdrojům prezidenta.

15. prosince tohoto roku se sešel sbor volitelů, aby oficiálně potvrdil výsledky voleb a tak se také stalo. Joe Biden se tak stal oficiálně vítězem voleb prezidenta USA v roce 2020. Možná si teď pokládáte otázku, kdy proběhne inaugurace nového prezidenta.

Toto se uskuteční za 1 měsíc, tedy 20. ledna 2021. Biden při inauguraci složí přísahu a po jejím složení pronese inaugurační projev a zazní také fanfára a hymna prezidenta, která se jmenuje Hail to the Chief. To samé proběhne také u jeho viceprezidentky Harrisové s drobnou změnou, že zazní také fanfára presidenta, ale hymna viceprezidenta názvem Hail Columbia.

Bidenova budoucí politika

Z kroků, které můžeme u Bidena čekat je například, že se připojí zpátky k Pařížské klimatické dohodě, ze které Trump vystoupil, ale se USA stane zpátky členem WHO a UNESCO. Bude také více nakloněn Číně a soupeřit bude spíše s Ruskem. Před volbami jsem párkrát slyšel film o tom, že se rozhoduje o tom, s kým bude 3. světová válka a jestli to bude s Ruskem a nebo Čínou. Biden bude i díky jeho viceprezidentce více nakloněný feministkám a hnutí Black Lives Matter.

Přijede do Česka, nebo ne?

Je dost pravděpodobné, že se i v naší zemi ukáže prezident USA, protože tady několikrát byl v pozici viceprezidenta například vyjednávat s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem o takzvaných amerických radarech, které měly být rozmístěny na našem území. Mirek Topolánek však tvrdí, že si na Joe Bidena nevzpomíná a že byl hodně plachý a nevýrazný.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..