politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Společnost Z

Útok na Kongres, aneb demokracii otřesená v základě

Bylo 6. ledna 2021 a v americkém hlavním městě, Washingtonu D.C. se stala věc, která se nepochybně zapsala do dějin Spojených států amerických. Byla svolána masivní demonstrace příznivců Donalda Trumpa, která však přerostla v něco mnohem většího, svrhlo se to v bezprecedentní útok na symbol americké demokracie, tedy na budovu Kapitolu. Celý incident měl 4 oběti, ani jeden však naštěstí nebyl z řad kongresmanů, kteří byli i s viceprezidentem Pencem v čas evakuováni z budovy.

Všechno začalo u demonstrace

Celá demonstrace byla dopředu svolána na 6. ledna ještě stále prezidentem, Donaldem Trumpem, který si odmítá přiznat, že volby, které se odehrály minulý rok v listopadu prohrál, a tak je považuje za zmanipulované a mobilizuje své podporovatele k občanské neposlušnosti. V tento den se měl sejít Senát, který měl schválit výsledky voleb a o měl oficiálně potvrdit vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách. Do D.C. se tak sjeli prezidentovi stoupenci, kteří spolu mnohdy nemají vůbec nic společného. Byli tam všechny možné druhy pravičáků, od nadšených patriotů až po běžné středo-pravicové občany.

Akce byla započata asi hodinovým projevem Donalda Trumpa, který protestující vyzval, aby šli přes Pennsylvania Avenue ke Kapitolu, kde mají dle prezidentových slov z prostoru před Kongresem pozdravit své republikánské senátory a povzbudit je, aby se zachovali správně ve prospěch prezidenta Trumpa. Po tomto projevu se několik se set tisíc, možná až milion lidí vydalo ke Kapitolu, aby daly své názory najevo. Menší skupiny těchto protestujících však v přesile prolomili policejní zátarasy a vydali se doslova pozdravit své kongresmany do symbolu světové demokracie. Na mnoha místech však sami policisté pouštěli demonstranty přes zábrany, protože s demonstranty souhlasili, občas tak nemuseli překonávat ani policejní překážku.

Konspirační teorie

V této době se začaly dostávat na veřejnost první informace o těchto činech. Okamžitě se však vyrojily konspirační teorie o tom, že za vtrhnutím do Kapitolu stála radikální levice, primárně byla zmiňována skupina Antifa, která se prý infiltrovala do demonstrace a vrhnula se na kongres, aby si všichni mysleli, že to byli podporovatelé Trumpa, a tak oslabili pozici republikánů. Toto však byli čisté dezinformace, které většinou šířili lidé, kteří si nedokázali připustit, že to prostě byli republikáni jako oni.

Co se dělo uvnitř?

Přes rozbité okna se asi 350 protestujících stalo dovnitř a tam začaly pořádné potyčky s policií, která Kapitol bránila, co mohla, ale byla v menšině. V této době přibyla také první oběť tou byla veteránka letectva Ashli Babbitová, která pocházela ze San Diega. Byla zastřelena policistou, když se snažila dostat do místnosti rozbitým sklem ve dveřích po tom, co byla upozorněna že tam lézt.

Po dalších potyčkách s policií se protestující dostali až do jednací místnosti, která však již byla prázdná, protože kongresmani i viceprezident byli evakuováni z budovy, aby byla zabezpečena jejich bezpečnost. Notoricky známé jsou fotky, jak jeden z demonstrantů sedí v křesle viceprezidenta nebo jak se nějaký jiný posadil na křeslo předsedkyně sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi v její kanceláři. Populární je také fotografie, na které si jeden z účastníků odnáší domů tiskový pultík, který se záhy objevil na eBay kde byl na prodej. Na internetu se objevila také fotka, kde měla bysta Václava Havla, která je v Kapitolu, na hlavě kšiltovku Make America Great Again.

Policie musela nakonec proti demonstrantům použít slzný plyn, pomocí kterého se povedlo situaci trochu uklidnit. K uklidnění přispělo až povolání národní gardy, která byla povolána viceprezidentem Mikem Pencem. To se však povedlo až po několika hodinách primárně ničení nábytku. Zatčeno bylo asi 50 lidí a mnoho dalších bylo později vyhledáno a zatčeno. Celá akce si vyžádala 4 civilní oběti a jednoho policistu z ochranky Kapitolu

Trumpova reakce

Donald Trump se situaci snažil uklidnit primárně svým videem, které vydal na svém Twitteru. V tomto videu říkal, aby šli protestující domů a že musíme mít mír. Tyto fráze střídal slovy, že protestující miluje a že volby byly ukradené. Za tyto výroky byl jeho účet na Twitteru smazán na dobu 12 hodin. Ostatní sociální sítě jako např. Instagram ho zablokovali do 20. ledna, tedy na dobu, po kterou je ještě prezident.

Autorův komentář

Považuji to za nepřijatelný útok na symbol americké demokracii, který je však podle mého zcela úměrný tomu, co se dělo v době léta na protestech Black Lives Matter, kdy byly rabovány luxusní obchody a města byly v plamenech. Situaci může podle mého vyřešit pouze člověk jako Joe Biden, který sice není se mnou názorově spřízněný, ale je středový politik, který zemi může skutečně spojit, pokud to je ještě možné. Amerika je však nepochybně rozdělená na dva póly, tedy demokrati a republikáni, kteří po dekády prohlubují rozdíly mezi sebou, a ještě právě teď se příkop ještě prohlubuje.

Jsem přesvědčen, že pokud by se neuskutečnil tento akt v Kapitolu, Trump by byl historií příjemná kladně. Teď však, hlavně kvůli tomu, jak situaci popisují klasická média bude Trump hluboko pod Obamou. I když byly jeho úspěchy v mezinárodní politice fenomenální a málem obdržel Nobelovu cenu za mír, nic to nemění na tom, že tímto Ameriku ještě více rozbil a rozpoutal něco co by se dalo přirovnat k 2. Občanské válce, která již však není vedena vojáky a puškami, ale slovy a tweety. Dnes je totiž konvenční válka zbytečně drahá a neefektivní proto je jednoduší vést ji kyberneticky.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..