politicon.eu

názory a komentáře

Česko Z

Dominik Feri nerozhoduje volby

Aféra „Ferigate“ rozvířila vody české politiky víc, než mnohé jiné kauzy našich vrcholných politických představitelů. Je pozoruhodné, že obvinění poslance ze znásilnění je pro převážnou většinu voličů daleko více mobilizující než podezření ze zneužití pravomocí úřední osoby či nedovolené obohacování v jiných případech. Skoro by se řeklo, že krást z veřejných peněz je pro mnoho našich spoluobčanů téměř projev hrdinství, ale jakmile jde o peníze zdraví či životy konkrétních občanů, pak neznáme s pachatelem slitování. Přitom všechny tyto delikty jsou co do společenské nebezpečnosti stejně závažné.

Aféra Dominika Feriho přitáhla do Česka v plné síle hnutí #MeToo a jeho agendu násilí na ženách ze strany mocných politiků a dalších veřejných osobností. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od mnohých amerických či západoevropských případů se v kauze Dominika Feriho nejedná pouze o obvinění z nevhodného chování k ženám v rovině verbální či palpační, ale Feri je obviněn rovnou z vynuceného, nedobrovolného koitálního sexu, jsou projevy odsouzení téměř všeobecné. Jeho mateřská strana TOP 09 se ho nejprve ústy svých vrcholných představitelů pokusila zastat ve stylu: „Známe ho dobře a nikdy by to neudělal! Ctíme presumpci neviny!“, ale po několika dnech byli všichni nuceni jeho údajné jednání odsoudit a Feri z TOP 09 vystoupil. Ať už budou trestněprávní důsledky této kauzy jakékoliv, je zřejmé, že politicky jde o velmi bolavou chvíli.

Mám hlas Feriho

Dominik Feri byl totiž jako nejmladší poslanec a samozřejmě jeden z nejznámějších politiků mezi nejmladší voličskou skupinou plánován jako hlavní „tahoun“ podkampaně trojkoalice SPOLU pro volby do Poslanecké sněmovny cílenou na mladé a ještě stihl v této pozici tuto kampaň zahájit na oficiálním startu kampaně SPOLU na Moravském náměstí v Brně ve čtvrtek 20. května, kde spolu se dvěma mladými spolukandidáty: Adélou Chamrádovou z KDU-ČSL a Matějem Blažkem z ODS kampaň odprezentoval. Kampaň nazvaná „Mám hlas“ měla oslovovat nejmladší prvovoliče, tedy především věkovou skupinu od 18 do 22 let, nicméně v širším měřítku všechny vrstevníky nejmladších kandidátů pod 30 let, aby přišli k volbám a ideálně samozřejmě dali hlas trojkoalici SPOLU. Dominik Feri byl instalován do této pozice především jako známá osobnost dlouhodobě schopná svým stylem i obsahem sdělení oslovovat nejmladší voliče, čehož dokladem je sledovanost jeho profilů na sociálních sítích. Jeho instagramový účet čítá více než milion „followerů“ a je tak vytvářen dojem, že Feriho voličská síla dosahuje podobných čísel jako dosah jeho online sdělení.

Popularita nerovná se podpora

Je tomu skutečně tak? Na základě jakých empirických dat tak můžeme usuzovat? Odpověď na tyto otázky nám žádné údaje z žádných dosavadních voleb neposkytnou. Dominiku Ferimu se v roce 2017 podařilo precizně cílenou kampaní na nejmladší voličskou skupinu, navíc poměrně přesně ideově a hodnotově definovanou, oslovit v hlavním městě přes 15 tisíc lidí, kteří mu dali kroužek na posledním místě kandidátky TOP 09 a spolu s 20 tisíci kroužky pro lídra a čestného předsedu strany Karla Schwarzenberga vytáhl TOP 09 na poslední chvíli přes 5% celostátně a zajistil tak sobě i šesti dalším svým stranickým kolegům přítomnost v Poslanecké sněmovně na další čtyři roky. Odtud tak vznikl dojem, že Dominik Feri má pro svou stranu zásadní význam z hlediska jejího dlouhodobého politického přežití. Po vzniku koalice SPOLU pak původci těchto úvah automaticky přenesli tato hlediska na celou koalici.

Feri měl svým nonkonformním stylem a sděleními mířícími na „první signální“ mladých volnomyšlenkářů zajistit jejich hlasy v masovém celostátním měřítku a právě k tomu měla sloužit zmíněná kampaň „Mám hlas“. Je pozoruhodné, jak moc se v takto koncipované kampani již před čtyřmi lety objevovaly sexuální motivy, včetně známého, a za poslední týden mnohokráte opakovaného volebního popěvku „Volby nejsou sexy, z nich nemáš erekci“…

Tvrdit, že takovéto sdělení je zcela zásadní pro oslovení mladých voličů napříč republikou z pozic konzervativní středopravicové koalice, je ve skutečnosti hluboce urážející jak kandidáty koalice SPOLU a všechny členy tří zavedených stran, které jí vytvářejí, ale nakonec i mladé voliče jako takové. Dominik Feri se uměl prezentovat jako nonkonformní, trochu exoticky vyhlížející a tedy dobře zapamatovatelný mladý člověk, který se rozhodl měnit poměry kolem sebe a využíval k tomu vrchovatě i svou inteligenci, schopnost rozlišovat a v neposlední řadě i umění zkratky. Jeho příspěvky, vysvětlující koronavirová opatření v posledním roce, se staly hojně sledovanými a zajistily mu dosah jeho sdělení v řádu stovek tisíc lidí. Počet jeho „followerů“ na Instagramu překročil zmíněný milion. Je však navýsost zřejmé, že jeho popularita, daná výše zmíněnými faktory, není totožná s jeho reálnou volební podporou. Feriho sledovalo velké množství lidí, které buď obecně zajímalo to, co hodlá komunikovat, nebo se věcně soustředili právě na informace ohledně opatření v průběhu pandemie, které Feri dokázal celkem přehledně a srozumitelně prezentovat, na rozdíl od jejich strůjců ve vládě. Na straně druhé ale nejde a nemůže jít o reálnou volební podporu. Zajištěn je pouze masový dosah, nikoliv masová podpora.

Mediální spekulace o definitivním uzavření šancí trojkoalice SPOLU na růst jejích preferencí a vítězství ve volbách jsou namnoze zcela mimo realitu empirických čísel. Patnáct tisíc Feriho kroužků v Praze asi trojkoalici SPOLU k vítězství ve volbách nepomůže, ani nebudou fatálně chybět. Trojkoalice musí získat několik set tisíc hlasů na rámec stávající podpory napříč republikou a ty nezajistí ani cílová skupina prvovoličů čistě početně, natožpak efektem kampaně na ně cílené.

Dominik Feri navíc dlouhodobě zastával ideové pozice i politický styl, stranicky blízký spíš Pirátům než středopravicovým stranám. Dlouhodobě zněly hlasy, že jakmile se TOP 09 propadne do politického suterénu, Feri přestoupí právě k Pirátům a bude ve své hvězdné politické kariéře pokračovat bez problémů v jejich barvách. Bylo pozoruhodné sledovat, kolik diskutujících na sociálních sítích si v komentářích pod články o jeho aféře myslelo, že je Pirát. Že mu tedy řada jeho fanoušků zatleská a následně budou volit Piráty bylo dlouhodobě navýsost zřejmé i z dosavadních volebních výsledků.

Otevřená příležitost pro nové tváře

Navzdory výše řečenému se tu ale otvírá obrovská příležitost využít do široka otevřený mediální prostor, který Feriho aféra vytvořila, a do něj vstoupit s novou hlavní tváří či tvářemi koalice SPOLU, mladými kandidáty, kteří se vůči Feriho jednání i dosavadnímu stylu prezentace jasně vymezí v usedlejším konzervativním stylu, ale zároveň jasně navrhnou, jak se z podobnými případy do budoucna vyrovnávat a jak jim předcházet. Ideální je využít dámskou i pánskou dimenzi problému. Žena odsuzuje Feriho jednání z pozice potenciální oběti a muž z pozice gentlemana. A odsouzení sexuálních orgií je přece bytostně konzervativní postoj.

Je tedy na trojkoalici SPOLU a jejích marketingových stratézích, aby podobnou variantu postupu zvážili a co nejdříve realizovali. Času není nazbyt. Za pár měsíců si na Feriho již málokdo vzpomene a když, tak negativně. Trojkoalice SPOLU neztratí tím, že o Feriho přišla, ale ztratí tehdy, kdy se jí ho nepodaří adekvátně nahradit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..