politicon.eu

názory a komentáře

Amerika Ostatní témata Zahraničí

Bílí křesťané jsou nyní v USA minoritou, tvrdí studie

Podíl Američanů, kteří se označují zároveň slovy „bílý“ a „křesťan“ klesla pod 50%. Za viníka je označována obecná společenská transformace poháněná jednak asimilací přistěhovalců, ale především rostoucím počtem lidí, kteří odmítají organizované náboženství jako takové.


Křesťanství celkově, ale stále jsou v USA převládající majoritou. Hlásí se k němu 70% Američanů. Nicméně, „Bílí křesťané“, dříve převládající skupina náboženského života v zemi, nyní tvoří pouze 43% populace. Tvrdí to Public Religion Research Institute, neboli PRRI, organizace zabývající se veřejným výzkumem se sídlem ve Washingtonu. Před čtyřmi desítkami let, se jako „White Christians“ identifikovalo 8 z 10 Američanů. Tyto změny se dotkly celého spektra křesťanských tradic v USA, včetně razantního poklesu počtu členů v hlavních protestantských denominacích, jako jsou Presbyteriáni a Luteráni; nárustu latinskoamerického podílu v římskokatolické církvi; a ztenčování řad bílých evangelikálů, kteří až do nedávné doby byl viděni jako zdánlivě imunní vůči poklesu.

Trendy popisované v průzkumu jsou to, co rozdmýchává obavy o pozici Křesťanů ve společnosti, zejména mezi evangelikály, zděšení z podpory gay manželství a zvyšujícího se podílu Američanů – asi jedna čtvrtina — kteří se ve své víře nejsou schopni plně identifikovat s majoritou skupiny. Prezident Donald Trump, který opakovaně slíbil chránit náboženskou svobodu Křesťanů, vděčí za 80% svých hlasů bílým evangelikálům, kteří patří mezi jeho nejsilnější podporovatele.

Asi 17% Američanů se nyní identifikuje jako „Bílý Evangelík“, ve srovnání s 23% před deseti lety, podle téhož průzkumu. Podle analýzy Chucka Kelley, prezidenta New Orleans Baptist Theological Seminary, počet členů konzervativní Jižní baptistické konvence (Southern Baptist Convention), největší americké protestantské skupiny, klesl v loňském roce na 15,2 milionu. To je nejnižší číslo od roku 1990.

„Často bílíevangelikálové poukazují na ostatnískupiny a říkají, že skrze liberální teologii, dochází k odmítání,“ řekl Robert Jones, generální ředitel PRRI. „Myslím, že tato data skutečně zpochybňují výklad propojení teologického konzervatismu a růstu.“


klesla pod 50% někdy kolem roku 2008. Průzkum, který byl zveřejněn v srpnu 2017, kladl vyšší důraz na rasu a náboženství. R.Jones řekl, že růst mezi křesťany hispánského původu a stabilita počtu afroamerických křesťanů částečně utlumila pokles celkových počtů.

Průzkum také zjistil, že více než třetina všech Republikánů se identifikuje jako „Bílí evangelikálové“, a téměř tři čtvrtiny se identifikují jako „Bílí Křesťané“. Pro srovnání, v Demokratické straně jejich počet klesl pod 50% už před deseti lety, až na současnžch 29%. Čtyřicet procent Demokratů tvrdí, že nemá žádnou náboženskou příslušnost. Mezi americkými Katolíky, se 55% z nich identifikuje jako „bílý“. Ve srovnání s 87% před 25 lety, je to vcelku velký posun. Je to opět díky rostoucí skupině „Latino-katolíků“. Za poslední desetiletí se podíl „Bílých Katolíků“ v populaci USA snížil z 16 na 11 procent. Za stejné období, se podíl „Bílých Protestantů“ snížil z 18 procent na 13 procent všech Američanů.

Článek je volným překladem „White Christians are now a minority of the U.S. population, survey says
(Překlad Stanislav Kolařík)


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..