politicon.eu

názory a komentáře

Česko

Václav Klaus mladší a co NENÍ konzervatismus

Z ODS se po vyhození Václava Klause mladšího, odštěpila část (ne příliš velká) tzv. „extra konzerv“ ty si nakonec založily vlastní hnutí „Trikolora hnutí občanů“ to má výhodu zvýšené mediální pozornosti, zejména díky jméně jejího zakladatele a díky tomu, že ačkoliv Trikolóra nikdy neabsolvovala žádné volby, i tak má dva poslance, tedy něco o čem se extra konzervativcům, s podobnými názory, nikdy ani nesnilo. Řeč je samozřejmě o nedávno samorozpuštěné straně Realisté.


Ačkoliv konzervatismus není jednotný proud, a spousta konzervativních stran si díky tomu nemůže vzájemně přijít na jméno, je možné si definovat co konzervatismus není. Konzervatismus není rasismus ani hloupé a zbytečné zpátečnictví. Proto některým proudům říkám extra konzervy, nebo radikální konzervativci (ačkoliv je to pojem který sám o sobě nedává smysl). Co považuji za zpátečnictví, je boj s homosexualitou, homofobie opravdu není konzervativní. Samozřejmě nevolám po tom, aby se tady uznávaly desítky genderů a nepřirozeností, mezi které ale homosexualita nepatří, ta je přirozená a vyskytuje se jak v naší historii tak i v přírodě. Dále konzervativní není boj s mezinárodními institucemi, jako je NATO, nebo Evropská Unie. Samozřejmě že tyto instituce nejsou dokonalé a rozhodně nejsou nedotknutelné, ale konzervativní není něco co nám vadí hned rušit, ale snažit se opravit to co nefunguje. Konzervativec neposuzuje lidi podle barvy kůže, národnosti, nebo náboženství.

Ačkoliv Trikolóra ještě nezveřejnila svůj plný program. Pokud bude ale vycházet zejména z názorů Václava Klause mladšího pak se obávám, že konzervativci nezískají další stranu kterou můžou volit, ale že vznikne další zbytečně radikální strana rádoby konzervativců. Takových mezi které se řadí lidi jako oba Klausové, Tomio Okamura a podobní „konzervativci“, kteří, ale s konzervatismem mají málo co společného. Václav Klaus mladší se netají tím, že by EU nejraději rozpustil, byl to také jeden z důvodů proč byl z ODS odejit. Konzervativní ochrana rodiny je v pořádku, ale opravdu nepotřebujeme v národě ateistů mít v Ústavě zakotveno, že manželství je pouze svazkem muže a ženy, opravdu se nejedná o žádný palčivý problém, tradiční rodina není ohrožena tím, že zakážeme homosexuálům brát se.

Václav Klaus mladší tak konzervativcům spásu nepřinese a dokud se konzervativci u nás nepřestanou neustále upínat k „radikálním konzervativcům“ tak změna na této části politického spektra nepříjde.

Roman Šantavý

Ještě jste si neobjednali náš měsíční výběr článků?
Tak to udělejte…


Jak bude reklama vypadat?
-
Zakoupením reklamy odměníte autora článku částkou 60 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

LEAVE A RESPONSE

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..